Translate

вторник, 23 юни 2015 г.

Пенсиите се вдигат с 2,94 лв. от 1 юли



От 1 юли минималният размер на най-масовата пенсия - за осигурителен стаж и възраст, ще се
увеличи с 2,94 лв. и ще стане 157,44 лв. 

Статистиката на НОИ показва, че толкова пари получава всеки четвърти пенсионер, или общо около 540 000 души. Предвижда се ръстът на възнагражденията за възрастни хора да е с 1,9 на сто.

Ръстът се определя по т. нар. швейцарско правило и е равен на сбора от 50% от повишението на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията за миналата година. 

По този начин ще се осъвременят само пенсиите, които са отпуснати до края на 2014 г., включителни и наследствените. Около 50 000 души, които са се пенсионирали през тази година, няма да получат увеличение, пише "Труд".

За пенсиониралите се военни и полицаи средното нарастване ще е с 10 лв. Причината е по-високият размер на средната им пенсия. По данни на НОИ през 2014 г. тя е била 527 лв. Преизчисляването на пенсиите през юли ще се прави върху действителния им размер към 30 юни. 

Това означава, че увеличението няма да се разпростре върху добавките, които получават голяма част от възрастните. Ако се окаже, че актуализираният доход е по-нисък от новия минимален размер на съответния вид пенсия, тя ще се приравни административно към него.

Хората, които се пенсионират с недостигащ стаж например, ще вземат най-малко 133,82 лв. на месец. Данните на НОИ показват, че през 2014 г. всеки пети се е пенсионирал с по-малко от изискваните от закона години труд. Обикновено тези хора са работили по около 25 години, което определя и по-ниската им пенсия. 

В бъдеще тези пенсионери ще се увеличават, защото заради предвиденото вдигане на стажа изпълняването на законовите критерии ще става все по-трудно. Предложената от правителството реформа предвижда през 2027 г. мъжете да се пенсионират след 40 години работа, а жените - след 37 години. 

От 1 юли минимално увеличение ще получат и около половин милион възрастни, чиито пенсии не са свързани с трудова дейност - за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност, персонална пенсия. Техният размер е процент от социалната пенсия за старост, която ще се увеличи от 113 лв. на 115,15 лв. 

Повишението на доходите на най-бедните пенсионери няма да ги лиши от получаването на помощи за отопление. Границата за достъп до тях ще се повиши в зависимост от ръста на пенсиите, твърди социалното министерство.

Най-голям ръст ще има максималната пенсия. Тя ще се увеличи от 840 лв. на 910 лв. Причината за огромния на фона на останалите пенсии ръст е вдигането на максималния осигурителен доход до 2600 лв. По закон най-високата пенсия е 35% от тази сума. Близо 44 000 души са били ощетени от тавана през 2014 г. 

С повишението от 1 юли около 14 000 от тях ще получат реалната си пенсия. Парите на останалите 30 000 възрастни ще продължат да бъдат орязвани. Основната причина за това е липсата на пари. По разчети на НОИ пълното отпадане на тавана на пенсиите ще струва около 120 млн. лв. на година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар