Translate

четвъртък, 4 юни 2015 г.

Министърът на здравеопазването Петър Москов очаква дефицитът в бюджета на НЗОК да е около 30 млн. лв.



 Целта, която екипите на НЗОК и МЗ са обявили, е евентуалния преразход в бюджета на НЗОК тази година да е около 30 млн. лв., обяви здравният министърът, цитиран от БТА. Само преди
ден д-р Глинка Комитов, управителят на НЗОК каза, че преразходът на здравната каса за годината ще е около 200 млн. лева, и то след използването на резерва. Очакваният недостиг за болниците до края на 2015 г. е 124 млн. лева, при лекарствата за домашно лечение около 109 млн. лв., а за онкомедикаментите - към 59 млн. лв. Или общо около 292 млн. лева. Но тъй като имаме резерв от 93 млн. лева., значи приблизителният дефицит е около 200 млн. лв.”, заяви д-р Комитов пред БНТ. Бюджетът за първична извънболнична помощ е изпълнен 23%, което означава, че в края на годината дефицит там няма да има. В специализираната извънболнична помощ ситуацията е сходна.
По думите на подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров цените на клиничните пътеки трябва да се намалят поне с 13%. Сметките на Министерството на финансите показват обаче, че ако разходите за болниците не бъдат намалени с 20%, чрез намаляване на цените за лечение или по друг начин, ще се наложи да се актуализира бюджетът на НЗОК. Друг възможен изход от ситуацията на предизвестен, прогнозен дефицит в НЗОК е към средата на годината някои от дейностите, извършвани в болничната помощ, да се прехвърлят в доболничната помощ - 15-20 клинични пътеки и процедури в областта на очните заболявания, лъчетерапията и други. Обсъжда се и вариант за промяна на правилата за работа по някои клинични пътеки.
Очаква се разчетите да са готови до 20 юни, когато ще започне следващият кръг преговори с БЛС.
От съсловната лекарска организация категорично обявиха, че не подкрепят решениета на НС на НЗОК за намаляване с 18% цените на клиничните пътеки.
„Искам да предупредя, че подобни решения относно анексиране на дейности или факта за намаляване цени на клинични пътеки, няма да бъде взето без решение на събора ни”, заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.
И от Българската стопанска камара (БСК) са против коригирането на цените на клиничните пътеки. Сред аргументите им са, че не са се състояли обещаните реформи за преодоляване на сериозните структурни деформации, водещи до финансова неефективност на системата, вкл. се забави въвеждането на електронното здравеопазване като решаващ фактор за подобряване на ефективността и прозрачността на системата; Продължава издаването на разрешения за откриване на нови лечебни заведения, въпреки многото предложения за ограничаване на разширяването на болничната мрежа; Не са приети комплекс от мерки, главно законодателни, за промяна на съотношението между размера на средствата за болничната и доболничната помощ и др. От БСК припомнят, че при приемането на бюджета на НЗОК за 2015 г. са гласува против, тъй като той е небалансиран и това ще доведе до дефицит в рамките на 200-250 млн. лв. Към днешна дата прогнозите за дефицит се сбъдват, при това в очакваните от БСК размери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар