Translate

понеделник, 8 юни 2015 г.

65% от плевенчани страдат от болки в гърба, но не знаят към какъв специалист да се обърнат



 
Болките в гърба са сред първите симптоми на болестта на Бехтерев– хронично автоимунно ревматично заболяване, което засяга около 30 000 българи, основно млади хора на възраст между 18 и 35 години.Ако не се диагностицира навреме и не се приложи адекватно лечение, с което да се спре и/или забави хода на болестта, може да се засегнат и други стави и органи.
При болка в кръста с продължителност повече от 3 месеца, 50% от тях биха се обърнали за консултация към невролог, а само 20% - към точния специалист, в случая – ревматолог. Всеки 5-ти е отговорил, че не знае с какъв специалист да се консултира.
Това показват резултатите от проучване, сред близо 500 плевенчани за тяхната осведоменост за ревматичното заболяване болест на Бехтерев, на „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България” и „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит“.
След проведената информационна кампания - „Малките неща имат голямо значение“ става ясно, че 72% от анкетираните смятат, че болестта на Бехтерев засяга хора на възраст под 40 г., а 66% от тях дори конкретизират възрастта 18-35 г.
„Възпалителната болка често се бърка с механичната болка в следствие преумора или травми и се приема като „част от живота“. Затова често има забавяне при диагностицирането на състоянието, предизвикано от хронично  възпалителните и болки в гърба. Ето защо се радваме, че доста голям процент от хората е достигнало посланието, че болестта засяга млади хора на възраст 18-35 г.” – сподели Боряна Ботева от „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България”
---
„Малките неща имат голямо значение“ стартира през октомври 2014 г., когато на централни места в София бяха поставени скулптури, представляващи 3 гигантски предмета от ежедневието – лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка на висок ток. Идеята е да покажат на пръв поглед незначителни неща от ежедневния ни живот, които са непосилни за хората с ревматични заболявания. За да постигне по-широко разпространение на проблема, кампанията продължи в Пловдив, Варна и Плевен, а през юнище продължи и в Бургас.


Няма коментари:

Публикуване на коментар