Translate

петък, 12 юни 2015 г.

Бюджетът на НЗОК за профилактичните прегледи на осигурените е за малко повече от половината от българите



Близо 50 милиона лева ще са нужни за системата, ако всички се подложат на задължителни профилактични прегледи, съобщи доц. Любомир Киров от Национално сдружение на
общопрактикуващите лекари, цитиран от БНР, по повод идеята на здравния министър д-р Петър Москов - който не отиде на профилактика, да плаща по-голяма здравна вноска. Хубаво е да минават повече хора, добре е да има нещо, което да ги подтиква към това, но сега предвиденият бюджет е за малко повече от половината хора, които подлежат на такива прегледи", заяви доц. Киров. "Т.е., ако всички минат тези прегледи, няма предвидени средства за това, не само да се заплати извършеното от общопрактикуващия лекар, но няма средства предвидени и за изследванията, които съпътстват профилактичния преглед, защото някои от тях са по-скъпи и са необходими, както например мамографията при жените, така и едно изследване на кръвта, свързано със заболяване на простатната жлеза при мъжете. Т.е., когато се говори, че ще караме всички хора да ходят на такива прегледи, трябва успоредно с това да си кажем - имаме готовност да увеличим бюджета с още около 45-50 милиона лева", заяви още той и попита дали държавата, която осигурява за здраве децата, пенсионерите, държавните служители, ще плаща повече, ако те не отидат на преглед и посочи, че при тях мярката няма да има резултат, защото не плащат от джоба си.
Мнозина все още си мислят, че личният лекар трябва да ги потърси за профилактичен преглед. Това е заблуда, останала от предишни времена, коментира доц. Киров. Здравето на пациента е негова лична отговорност, затова и той трябва да бъде активната страна. Личният лекар е длъжен само да обяви на видно място в кабинета си какъв вид профилактични прегледи и изследвания и с каква честота са предвидени за осигурените над 18 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар