Translate

петък, 26 юни 2015 г.

България ще е сред първите държави, които ще имат хепатитен план



Близо 90% от хората не знаят какво заболяване е хепатит С, а едва 10% са се тествали през последната година, сочи проучване на GfK на сдружение „ХепАктив”. Има хора, които бъркат
хепатит с ХИВ, които смятат, че хепатит А преминава в В, С и т.н.
Важността на каузата "Хепи ли Си?" бе припозната и подкрепена от световната рок легенда Джон Лоутън, който дари песен, посветена на хората, страдащи от коварната болест. За по-добрата информираност на обществото бе създадена и Медийна академия за хепатит С, която ще продължи дейността си и след края на кампанията.
Непознаването на тези заболявания е донякъде следствие от липсата на държавна профилактика и програма за превенция на хепатит; за това, че личният лекар не е наясно със заболяванията, а реално това е специалистът, към когото по-голямата част от пациентите ще се обърнат първоначално за информация. У нас според данни на СЗО над 110 000 души са болни от хепатит С.
Според проучването, проведено миналата година  едва 3% от имащите хепатит С знаят за заболяването си.
Едва 1000 души с хепатит С у нас се подлагат на лечение, съобщи Силвана Лесидренска, председател на сдружение „ХепАктив.
В Българея единствените терапии за лечение на хепатит С, които държавата заплаща, включват интерферон.
Сдруженията за борба с хепатита"Хепасист" и"ХепАктив" алармираха за пациенти, страдащи от хепатит С, които са в много тежко състояние и не могат да се лекуват с терапиите, които понастоящем се реимбурсиратот НЗОК.
В световен план все повече навлизат новите терапии, които са безинтерферонови и са с висок процент успеваемост. Ние се надяваме, че ще имаме подкрепата на институциите и МЗ тези терапии да влязат в разумно кратък срок и при нас, коментира тя.
До седмици ще бъде одобрен план за профилактика и лечение на всички разновидности на хепатит. МЗ работи усилено и по приемане на Национална програма за превенция, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити у нас, обеща зам. министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. България ще е сред първите държави, които ще имат хепатитен план, посочи той: В него ще бъде разписано при какви условия тези лекарства ще бъдат доставени на нашите пациенти, кой ще плати за тях, как ще бъдат извършени самите процедури, къде ще бъдат лекувани тези пациенти, каква част от тези медикаменти ще бъдат реимбурсирани, за момента се реиимбурсират на сто процента, за колко пациенти и при какви условия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар