Translate

вторник, 2 юни 2015 г.

Бюрокрацията у нас отблъсква инвеститорите от различни браншове



На среща, организирана от Министерството на икономиката, те показаха с конкретни примери как неефективната администрация, излишната бюрокрация, корупцията,неспирните, лоши
ремонти на закони, честите промени на нормативните актове буквално убиват желанието за инвестиции и заличават ефекта от ниските подоходни данъци.
Така напр. голям китайски производител на противопожарна техника бил готов да вдигне завод у нас, но уреждането на пребиваването му в България се оказало много сложно и сега той вероятно ще отиде в Словения. Фирма за подбор на персонал също се оплака, че среща трудности при наемането на хора извън ЕС. Проблемът е, че за "внос" на чуждестранен кадър се изисква да му бъде издадена т. нар. синя карта. А издаването й отнема много месеци.
Припомням, че едно от първите обещания на икономическия министър Божидар Лукарски бе, че ще съкрати сроковете за издаване на синя карта. Поводът за това бе недостигът на специалисти у нас във високите технологии и "изнесените" услуги - аутсорсинга. Вече половин година обаче промяна просто няма.
Адвокат Свилена Димитрова, представляваща инвеститор в здравеопазването, коментира, че един от големите проблеми в обществените поръчки е, че подизпълнителите не са защитени на ниво закон.
Представители на бизнеса изразиха опасение, относно бързо намиране на правилното решение, заради предстоящите местни избори наесен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар