Translate

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Споразумение за партньорство бе подписано от пет професионални организации - свързани със здравеопазването



Това стана ясно по време на среща, организирана от Национално сдружение на бакалавър фармацевтите в България, която се проведе във Велико Търново. Здравните специалисти подписаха съвместно споразумение с което обединяват усилията си за иницииране на законодателни промени. Те настояват за промени в Закона за съсловните организации и признаване на професионалните съсловия - създаване на самостоятелни съсловни организации и предоставяне на възможност за следдипломно обучение и повишаване на квалификацията.
Документът е подписано от Националното сдружение на бакалавър фармацевтите в България, Алианса на акушерките в България, Съюза на зъботехниците,
Сдружението на медицинските фелдшери и Сдружението на рентгеновите лаборанти.
Не искаме да членуваме в Асоциацията на медицинските сестри, защото това е дискриминационна организация и няма наше представителство, коментира Александър Александров. Той допълни, че фелдшерите, сега лекарски асистенти, не са съгласни да бъдат представлявани от медицински сестри, което създава конфликтни ситуации. Ние сме 3000 души, а сестрите в Асоциацията са 30 000 и имат превес при вземане на всякакви решения, заяви Александров.
8 години се борим за самостоятелна съсловна професионална организация, никой не ни знае колко сме, какви сме, с какво се занимаваме, а нашата работа е толкова отговорна, заяви Лили Петрова, секретар на Националното сдружение на помощник-аптекарите. Тя допълни, че те не могат да работят самостоятелно с рецепти в аптеките без надзора на магистрите, а всъщност на практика точно това става, тъй като магистър фармацевтите са малко. Петрова уточни, че сега има дрогерии, в които работят медицински сестри, акушерки, които не са учили фармация. От друга страна, помощник-фармацевтите искат да учат магистратура по фармация, да надграждат знанията си. Всички, които нямат хорариума поради полувисшето си образование, според трудовия стаж да бъде предложена специална програма и да продължат магистратура. Според Петрова е парадокс, че вече има специалност фармацевтичен мениджмънт, но не могат да учат помощник-аптекарите, които са завършили колеж, а медицинските сестри. 7000 аптекари ставаме заложници на законодателна система. Може да работим самостоятелно в дрогерии, но в аптеките - не, коментира тя. Акушерките за пореден път споделиха своето желание за въвеждане на типично акушерски специализации в университетите в страната, например по пренатална подготовка или патронажна грижа. . “Това, което искаме да направим е въвеждане на акушерския модел на грижа. Доказано е, че в страните, които работят по този начин имат много добри показатели по отношение на майчино и детско здравеопазване. Необходимо е акушерката да работи с жените от момента на забременяването, през раждането, до грижата за бебето и кърменето”, каза Антоанета Калушкова, заместник- председател на Алианса на българските акушерки. По нейни думи много е висок процента на завършилите със секцио раждания в България, а основната причина е страхът на жените, които не са запознати добре със самия процес.
Георги Радулов отчете, че в страната има нелегални медико-зъботехнически лаборатории, но тях никой не ги проверява, защото не са регистрирани. При легалните зъбоработилници се струпват всички контролни органи, следят ни под лупа, а работата ни е конфликтна - сблъскват се интересите на зъботехници, заболекари и пациенти. Понякога вината се прехвърля един към друг. По закон трябва да имаме задължителен регистър, но го няма, защото не сме съсловна организация и никой не знае колко сме, обясни Радулов. Според него трябва да се сложи край на тази неизвестност и да могат зъботехниците да повишават квалификацията си. Има много нови технологии, зъбите вече се изработват от роботи, качеството се подобрява и не може България да остане встрани от това, категоричен е Радулов.
Представителите на съсловията съобщиха, че подкрепят усилията на Министерството на здравеопазването за реформи в сектора, но се надяват на среща с министър Петър Москов, на  която да представят конкретни предложения за подобряване на работата в интерес на пациентите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар