Translate

петък, 19 юни 2015 г.

Мадрид и Барселона с жени кметове от протестното движение "Възмутените"



Двата най-големи испански града – столицата Мадрид и Барселона ще бъдат управлявани от кметове жени от протестното движение "Възмутените".
Бившата съдийка Мануела Кармена от движение "Индигнадос" (Възмутените) положи клетва като кмет на Мадрид. Тя беше избрана на поста, след като победи представителят на консервативната Народна партия, управлявала испанската столица близо четвърт век.
Обещавам вярно да изпълнявам задълженията си на кмет на Мадрид, заяви Кармена след клетвата си. Нейната платформа предвижда създаването на междусъседски асоциации, групи за защита на околната среда и засилените позиции на новата партия "Подемос".  
Столицата на Каталуния Барселона също има жена кмет за първи път в историята си. Превърналата се в политик активистка за защита на изгубилите домовете си испанци Ада Колау, също полага клетва като кмет. Тя е една от водещите фигури в протестното движение "Възмутените", което се появи се в резултат на икономическата криза в Испания.
Листата на Ада Колау спечели 11 от 41 места на местните избори на 24 май, с което "Възмутените" нанесоха удар на управляващите в страната консерватори.
Колау спечели кметския пост с подкрепата на социалистите и Лявата републиканска партия на Каталуня (ERC). 41-годишната дама се ангажира да се бори с неравенството в Барселона, където живеят 1.6 млн. души. Тя обеща да сложи край на принудителното извеждане на хора от жилищата им, да намали цените на тока и да осигури минимален месечен доход от 600 евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар