Translate

петък, 26 юни 2015 г.

Премиерът Бойко Борисов: Предупреждавам НЗОК - седнете и си направете добре отчетите



Здравето няма цена, ще отрежем от магистрали, ще отрежем каквото кажете или каквото искате. Само че от това, което видяхме, с всяка година повече и повече, и повече, миналата
година с 400 милиона повече - за Касата. И сега, като си правят разчетите, искат да ме изненадат октомври с 200-300 милиона. Няма да е така, заяви премиерът.
Борисов отправи критики за това, че пациентите не са доволни от здравната система. За целта той даде пример с това, че средствата, похарчени за строежа на АМ "Тракия" се виждат и хората са доволни, докато с парите за здраве не е така. Премиерът призова всички политически партии да подкрепят реформата на здравния министър Петър Москов. В плановете на здравния министър е ефективното разпределяне на ресурсите в здравеопазването, което, по думите му, трябва да има няколко цели: Осигуряване на достъп на населението до повече здравни услуги, финансирани с публични средства; Освобождаване на ресурс за финансиране на нови здравни услуги; Намаляване на частните разходи за здравеопазване.
Премиерът е против актуализация на бюджета на НЗОК. Той предупреди, че държавата няма да покрие допълнителен дефицит на НЗОК за тази година и се обърна към Надзорния съвет на НЗОК да си направи добре разчетите за бюджета. Борисов коментира, че не може разходите за здраве да нарастват непрекъснато. По думите му в здравеопазването се наливат пари, колкото за 10 магистрали „Тракия“, че и отгоре и пак не стигат. Той заяви, че в здравеопазването влизат 8 млрд. лв. - публични и частни средства и още толкова би дал, ако хората кажат, че се лекуват добре и са доволни, но разходите растат, без да има ефект.
По думите му, ако трябва ще отреже ЛОТ-ове, магистрали и от каквото хората искат, защото здравето няма цена. „Целта не ви знам каква е - минахте 4 милиарда и все не ви стигат и хората са недоволни. Хората, като минат през автомагистрала „Тракия” казват - харесва ми удобно ми е, а на вас пари за по 10 „Тракии” даваме и хората са все недоволни. Откривали сме болници, мини ядрена централа направихме във Варна, за да произвежда изотопи и пак има недоволни хора. Такава апаратура, която има в нашите болници на средно европейско ниво няма, защото купуваме най-доброто. И пак има недоволни. Явно много са нещата в България, които изискват кардинална реформа“, поясни той.
Премиерът каза, че по време на гласуването на Закона за здравното осигуряване депутатите от ГЕРБ и РБ не са подкрепили увеличаването на броя на членовете на НЗОК.
"Издебнахте ме и не гласувахте предложението на Москов за увеличаване представителите на държавата в надзорния съвет на здравната каза. Искате да ме изненадате през октомври и ноември с още двеста-триста милиона лева за здравеопазване, но това няма да стане", закани се министър-председателят. Той се обърна към председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ да види "дали не могат да се поправят нещата" с отхвърленото предложение
Премиерът обяви, че лично ще отиде в парламента, за да подкрепи предлаганите от Москов промени в здравния сектор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар