Translate

четвъртък, 4 юни 2015 г.

Кабинетът каза "да" на здравната реформа на Москов


Министерски съвет прие проекта за изменение на Закона за лечебните заведения и той поема по своя път към Народното събрание, каза здравният министър д-р Петър Москов.
Правителството е подкрепило идеите на здравния министър за задължително въвеждане на национална здравна карта, 12-часовите смени на лекарите и сливането на болниците.
По думите на министъра, където здравната карта е видяла излишък или недостиг НЗОК ще може да избира. А там, където националната здравна карта определи, че няма нужда, НЗОК няма да може да сключи договор с ново лечебно заведение.
Текстовете за сливане на диспансерите с многопрофилните болници в закона са претърпели промени след общественото обсъждане и дават три варианта. По преценката на комисията по национална здравна карта ще се дава становище с три препоръки – формално юридическо сливане, функционално обединение или консорциум по реда на търговския закон. 
Предлага се също така изваждане на държавните болници от списъка със забранени за приватизация дружества с цел занапред да не се разкриват нови частни болници, а частните капитали да се насочат към съществуващата мрежа от лечебни заведения.
Законопроектът променя и текстове, свързани с Кодекса на труда.Запазва се месечното количество часове на медицинските специалисти, които са примерно със 7-часов работен ден, като часовете им се прехвърлят върху възможност за 12-часови дежурства. Привеждаме закона към практиката, защото в момента болниците не спазват Кодекса на труда. Лекарите и сестрите не поемат допълнителен ангажимент. Всеки един български лекар отива в 20.00 ч. на дежурство и си тръгва в 8 часа на следващия ден, каза  още д-р Москов

Няма коментари:

Публикуване на коментар