Translate

четвъртък, 4 юни 2015 г.

Как Москов помага на пенсионата реформа, като опитва да умори част от пенсионерите



В правителствената коалиция цари единодушие и взаимопомощ и ако някой говори друго, значи пуска злонамерени слухове. Ето примерът – докато социалният министър обмисля
пенсионната реформа, здравният вече работи ударно по нея. Идеите на д-р Петър Москов за промени в здравното осигуряване ще спестят много пари. В момента в България има близо 2,2 млн. пенсионери, за които държавата внася в Здравната каса минимална сума – за всеки по около 200 лв. годишно. Това е два пъти по-малко, отколкото са длъжни да внасят самоосигуряващите се, а възрастните хора най-често боледуват и съответно – харчат парите на касата Според СЗО човек над 60 години има средно три хронични заболявания. Сега Москов смята да раздели медицинските услуги на две – за основните касата ще плаща безусловно, а за останалите ще чакаш или ще си плащаш. Кои точно ще са основни и кои допълнителни министърът ще определи с наредба. Ако не си се разболял от правилната болест и трябва да си платиш, а не можеш, ще чакаш, докато ти дойде редът или докато умреш. Което настъпи по-рано. От това Здравната каса едва ли ще се спести нещо, защото тя е бездънна яма – в последните години бюджетът й е нараснал двойно (бел. ред. - откак е основана касата 1999 г., публичните разходи за здравеопазване са нараснали над 1000 процента), пък парите все не стигат, болниците (държавните и общинските) все задлъжняват, а според доклада на Световната банка за 2014 г. българите доплащат за здраве почти толкова, колкото дава касата – значи още горе-долу 3 млрд. лв. За тези две петилетки частниците са построили 113 нови болници! Което идва да ни подскаже, че това е печеливш бизнес. Другият парадокс е, че колкото повече стават болниците, толкова повече боледуваме – миналата година има над 2 млн. хоспитализации. В някои области всеки втори е лежал (уж) в болница. Москов обещава с промени в Закона за лечебните заведения да намали болниците с 50. Засега не се знае кои ще са те, но едва ли става дума за новите частни клиники. Те са концентрирани само в пет града. Вероятно ще се закрият малки провинциални болници. Така хем ще чакаш за лечение, хем, ако се вредиш, ще трябва да пътуваш по-надалеч, а и за болниците ще има по повече – нали баницата ще има 50 парчета по-малко. Ако в резултат на тези реформи пенсионерите намалеят само с 20 процента, ще се спестят 1,5 млрд. от пенсии. С това Москов ще помогне на Калфин.
---
Заглавието е на e-vestnik, оригиналното заглавие е "Здравният министър ще завърши пенсионната реформа". Това е последният коментар на Крум Благов, публикуван във в. "Златна възраст" и свързаният с него сайт nabore.bg. Ето и бележката на сайта към последния коментар на Благов: Това бе последният коментар на журналиста Крум Благов за пенсионерския седмичник „Златна възраст", в който той пишеше от първия му брой. Излезе буквално преди десетина дни. Крум почина в петък, 22 май. Като че ли в темата и в анализа на коментара на Крум се крие накакъв ужасен фатализъм!? Авторът пише за безобразията в нашите болници, и дехуманизацията, която съпътства криворазбраната здравна реформа, с която ни проглушиха ушите и която в крайна сметка съкращава живота на възрастните хора. Изглежда, че става дума за обикновен геноцид, ако управляващите предпочитат - да го нарекат и масово изтребление! Крум си отиде – светла му памет!

Няма коментари:

Публикуване на коментар