Translate

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Лекарите специализанти: На нас ни трябва малко – една протегната ръка, за да останем в България



Стига да имаме нормални условия за специализация, естествено, че за нас ще бъде по-добре да
останем в собствената си държава, споделиха младите лекари по време на дискусията „Очи в очи – от лекари за лекари”, организирана от Асоциацията за развитие на медицинската общност и Асоциацията на студентите медици в България.
Промененият в началото на годината ред за специализациите не е достатъчна мотивация за тях да останат да работят в България. Новата наредба №1 е по-добра от старата №34. Тя не е съвършена, но е крачка в правилната посока, но е практически неприложима и не вярват, че тя ще подобри като цяло условията за тях, смятат младите лекари. Болниците не са мотивирани да назначават специализанти, защото трябва да им плащат от собствените си приходи.
те не могат да работят по здравна каса и по този начин болниците не могат да получават пари за техния труд. Получава се един порочен кръг – болниците имат желание да назначават млади медици, но нямат пари за да им плащат…
Все още не са решени проблемите на специализантите в заварено положение, които си плащат, за да специализират, и не им се зачита трудов стаж. Младите лекари настояха държавата да премахне за всички специализанти месечната такса от 180 лв.
Ако тя бъде премахне и ако специализантите получават заплащане, тогава биха останали в България, заявиха те и апелираха за увеличаване местата за специализиращи лекари в университетските болници, за прекратяване на лошите практики на обвързващи договори, както и за подобряване качеството на програмите за обучение и тяхното осъвременяване, както и за изграждането на работеща национална програма за продължително медицинско обучение.
Младите специализанти се оплакаха, че техният труд не се признава от НЗОК, на което зам. здравният министър д-р Бойко Пенков отговори, че щом имат доходи, значи се признава, защото основният източник на средства за болниците е здравната каса.
Относно искането на НЗОК да се въведе диференцирано заплащане на клиничните пътеки в различните болници той коментира, че това е „интересно предложение” и допълни, че може да се създаде национален коефициент. Така, ако една болница разполага с повече квалифицирани специалисти и поема по-тежки случаи е справедливо да получи по-високо заплащане. Д-р Пенков обясни, че този принцип действа в цял свят.
До края на месеца МЗ ще внесе за обществено обсъждане предложението за отпадане на таксата от 180 лв. за специализантите, които са в заварено положение. Има разбиране и от страна на МТСП да бъде продължена практиката за отпускане на стипендии със средства от еврофондовете по програмата „Нови възможности за лекарите в България”, увери д-р Пенков. Много сериозна пречка според него обаче е съпротивата в болниците по отношение освобождаването на лекари в пенсионна възраст, на мястото на които да бъдат приети млади специализиращи лекари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар