Translate

сряда, 3 юни 2015 г.

Пациентите се обявиха в подкрепа на болничната реформа по време на V Национален конгрес на пациентските организации



Тази година Националният конгрес на пациентските организации чества своя пети юбилей и беше посветен на темата „Достъп до качествени здравни грижи и лечение на пациентите в България”. Официални гости на събитието бяха министърът на здравеопазването, д-р Петър Москов, председателят на Комисия по здравеопазването, д-р Даниела Дариткова-Проданова, като и представители на НЗОК, НСЦРЛП, БЛС, БФС, БАПЗГ и др. 
По време на конгреса в специален дискусионен панел, с представители на институциите, посветен на темата „Реформите в здравеопазването – в полза на българския пациент“, бяха изнесени данни от анкета за болничната реформа, проведена през месец май 2015 г. сред пациентски организации от мрежата на Национална пациентска организация (НПО).
Данните сочат, че 98% от анкетираните са убедени, че има нужда от реформа в болничната помощ, а 89% са на мнение, че малките и неефективните лечебни заведения трябва да бъдат преструктурирани в лечебни заведения от нов тип, които да осигуряват комплексни услуги за пациентите, базирани на техните нужди. Данните сочат още, че пациентските организации смятат, че мерки като преструктуриране, оптимизация на администрацията и разходите на лечебните заведения, както и заплащане за излекуван, а не за преминал пациент, са сред водещите мерки, които могат да повишат качеството на болничната помощ.
По време на дискусията за пореден път пациентът бе поставен във фокуса на здравеопазването и бе затвърдена неговата роля като участник в подобряването на здравната система и създаването на здравни политики. В тази връзка, както и благодарение на дългогодишната работа на НПО на специално заседание на Националния съвет по цени и реимбурисаране на лекарствените продукти беше прието решение за включване на пациентите в оценката на здравните технологии. Тази дългоочваквана стъпка предвижда участие на независими пациенти в редовните заседания за оценка на необходимостта от включване на лекарствени продукти в позитивния лекарствен списък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар