Translate

понеделник, 6 юли 2015 г.

Джон Лоутън - лицето на кампанията „841 гласа за хепатит С“ подари песента Happiness на болните от хепатит С в България



По данни на СЗО в България всяка година умират 841 души от хепатит C. Данните са
приблизителни за страната, тъй като липсва регистър на страдащите от вирусни хепатити.
Инициаторите на кампанията - Хепасист” и „ХепАктив“ целят да алармира обществото и да покажат, че ранната диагностика и навременното лечение могат да променят тази статистика. От сдруженията припомниха, че съществува списък от пациенти, които са в много тежко състояние и не могат да бъдат лекувани със заплащаните от НЗОК терапии. За тях единствената алтернатива са нови лекарства, които все още не се реимбурсират от здравната каса.
Лице на кампанията „841 гласа за хепатит С“ стана популярният рок музикант от Юрая Хийп Джон Лоутън, който съвместно с д-р Милен Врабевски посветиха песента Happiness на болните от хепатит С в България.
А под режисурата на Ваня Щерева бе създаден нов видеоклип на песента, който разказва историята на пациент болен от хепатит С.
На специално събитие беше представен и видео клип с участието на пациент, излекуван от коварното заболяване, който споделя: „В началото, когато започвах да свиквам с мисълта, че съм носител на хепатит С, не вярвах, че това нещо може да се случи на мен. Голямата промяна започна в началото на 2015 г., когато започнах да пия новите лекарства, които трябваше да премахнат вируса на хепатита – според мнението на лекарите. Когато излязоха първите резултати и разбрах, че вирусът на хепатит С вече е минало, се зарадвах много и си казах, че е имало смисъл да вярвам!“
---
Хепатит С е вирус, който живее в черния дроб и се предава по кръвен път. Над 160 милиона души в света са заразени с хепатит С.
4 пъти повече са болните от хепатит С, отколкото от СПИН и много повече хора умират от хепатит С, отколкото от СПИН. Парадоксално е, че въпреки големия брой заразени хора, все още обществото не е достатъчно добре информирано за това сериозно заболяване. Миналата година у нас се проведе национално представително проучване на GfK, което показа, че 90% от българите не знаят какво заболяване е хепатит.
В България около 110 000 души са заразени с вируса, но само 3% от тях се лекуват. Недиагностицирането и нелекуването на болните от хепатит С костват огромни средства на обществото: под формата на директни разходи за лечението на цироза или рак на черния дроб, за трансплантации и лечение на усложнения и индиректни – от загубата на работоспособност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар