Translate

петък, 3 юли 2015 г.

Унгария плаща на младите, за да се върнат в родината си



Всеки млад човек, който е напуснал страната и реши да се завърне, ще получава по 320 евро на месец в продължение на година

Унгарското правителство стартира програма, с която иска да върне младите хора в страната, съобщава британският The Independent. Програмата се казва „Ела си у дома, млади човече“  и е в
ход от април т.г.  Всеки млад човек, който е напуснал страната и реши да се завърне, ще получава по 100 000 форинта (320 евро) на месец в продължение на година. Програмата покрива и самолетните билети. 
Досега около 800 унгарци са се завърнали у дома, става ясно по думите на министъра по заетостта Шандор Цомба. 
Много източноевропейски страни страдат от т.нар. „изтичане на мозъци“ сред младите хора, които заминават в чужбина в търсене на по-добра работа и по-високи заплати, коментира британският вестник. В Унгария средната месечна заплата е около 640 евро, докато във Великобритания е 2270 евро.  Правителството в Будапеща се надява с инициативата си да привлече обратно в страната млади и талантливи хора. 
По-рано тази година статистиците в Унгария огласиха, че през 2014  емиграцията от страната се е увеличила с 46% в сравнение с 2013. Данните за 2014 са шест пъти по-високи, отколкото са били през 2009, а реалните числа са даже по-големи, тъй като много хора не се отчитат, че напускат страната. 77% от тези емигранти са на възраст под 40 години.  Властите се надяват, че щедрата програма ще бъде достатъчно атрактивна за младите и ще допринесе за бъдещето на унгарската икономика.



Economy.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар