Translate

понеделник, 6 юли 2015 г.

Европейското партньорство за достъп до качествени здравни грижи бе определено като най-големия напредък в ЕС след приемането на Вилнюската декларация



Европейският напредък в здравеопазването беше водеща тема по време на здравна конференция в Рига, посветена на темата„Универсално здравеопазване: инвестиции в качественото здравеопазване за всички“, която се проведе в периода 29-30 юни 2015 г. под егидата на Латвийското председателство на Съвета на Европейския съюз.
По време на конференцията бяха обсъдени предприетите мерки в Европа след приемането на Вилнюската декларация, като резултатите оттова бяха обобщени и приети в последния ден под формата на т.нар. Пътна карта на Рига (“Riga roadmap”), която предлага конкретни стъпки за превръщането на декларацията в реално приложим план. За същото призова и комисарят по здравеопазването Витенис Андриюкаитис, който заяви, че „Сега е времето, след призива за действие, да се предприеме конкретен план за действие".
Като най-голям напредък в Европейския съюз след приемането на Вилнюската декларация бе определено Европейското партньорство за достъп до качествени здравни грижи,чиято основна цел е да проучи неравенствата в здравеопазването и да разработи модели за подобряване на здравните системи с оглед социалните и икономически нужди на Европа. Партньорството, което е плод на дългогодишното сътрудничество между Европейски пациентски форум и Национална пациентска организация, бе представено от неговия генерален секретар – д-р Станимир Хасърджиев в рамките на панела „Преодоляване на здравните неравенства чрез инвестиране в ефективни здравни системи“.
По време на конференцията българският евродепутат д-р Андрей Ковачев заяви, че: „Проблемите с осигуряването на равен достъп до качествено здравеопазване заслужават повече внимание на европейско ниво, защото се наблюдават във всички държави, макар да се проявяват по различен начин. Трябва ни цялостен подход, който позволява оценка на различните бариери пред достъпа, за да поставим точна диагноза и съответно да сме в състояние да предпишем правилното "лечение" за тяхното преодоляване".
---
Вилнюската декларция е подписана през ноември 2013 година и има за цел да подобри и стабилизира европейските здравни системи, чрез увеличаване на инвестициите, гаранцията за универсален и равен достъп до висококачествени услуги и реформи в сектора на здравеопазването. Тя се основана на разбирането, че здравето на гражданите е в основата на успеха на Европа и нейното икономическо бъдеще, на целите на Европейския Съюз за 2020 и стратегията за растеж. Декларацията беше подкрепена от Световната здравна организация, Европейския форум на пациентите и от Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар