Translate

петък, 10 юли 2015 г.

Hoвu факти за широко използвани лекарства

Медикаментите за диабет повишават риска от сърдечни заболявания
Лекарствата за диабетици, които понижават нивата на кръвната захар, увеличават до 14%
опасността от проблеми със сърцето, установява медицинско изследване на университета в Торонто, Канада. Резултатите са за средното повишение на риска, а някои лекарства показват дори по-високи нива на вероятност от сърдечни заболявания. Доказано е, че медикаментите за диабет вдигат със 7% риска от проблеми със сърцето на всеки килограм тегло, натрупан по време на терапията с тях.Учените са получили тези резултати при 14 лекарствени изпитвания, в които са включени 95 502 пациенти с диабет тип 2. 4% са претърпели сърдечни проблеми в периода на едно от тестванията и почти 10% са имали сериозни сърдечносъдови инциденти.Препоръката на лекарите е по възможност пациентите да намалят теглото си, което води до по-малък риск за здравето на сърцето.
***
Парацетамолът не помага при болки в гърба
Много хора с тези оплаквания, както и с артрит, посягат към парацетамола, но нови изследвания показват, че бол-коуспокояващият ефект не е по-различен отколкото при плацебо прием. Болката намалява леко само при остеоарт-рит на бедрената кост или на коляното, твърдят учените от медицинския колеж в Сидни, Австралия. Анализът е на базата на 13 изпитвания за ефекта на парацетамола. Общото заключение е, че медикаментът не подобрява качеството на живот на пациентите с тези оплаквания.Страничните ефекти са показали, че тези, които са приемали парацетамол в сравнение с плацебо таблетка, са почти 4 пъти
по-застрашеж> от нарушени функции на черния дроб (маркер за нежелана реакция на организма към лекарството).
***
Аспиринът има връзка с колоректалния рак при хора с генетична предразположеност към този вид карцином
Доста хора пият по един аспирин на ден като превенция срещу сърдечносъдови болести, инфаркт, инсулт и дори някои видове рак . Нови анализи на няколко различни научни институти в САЩ показват обаче, че аспиринът повишава опасността от развитие на карцином на дебелото черво и ректума при хора с генетична предразположеност към този вид рак . Те имат два рядко срещани генотипа, които влизат във връзка с болкоуспокояващо-то, която предопределя повишаването на риска от развитие на болестта. Анализът е направен при наблюдение на 17 000 души, които приемат аспирин или други нестероидни противовъзпалителни лекарства .Учените напомнят, че въпреки честите препоръки за пиенето на един аспирин на ден с профилактична цел, този прием никога не е бил официална здравна политика, защото медикаментът има и други нежелани странични 1 ефекти като опасност от кръвоизлив в стомаха.


Сп. Журнал за жената


Няма коментари:

Публикуване на коментар