Translate

неделя, 30 август 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Тази години събираемостта на здравни вноски засега се е увеличила с 13%


Целта на разделянето на пакетите, на новия начин на финансирането на лечебните заведения и на лекарствата,е да доплащаме възможно по-малко, ако сме изрядни
платци, заяви той и отбеляза, че остава безкомпромисен към тези, които не се осигуряват. По думите му здравно неосигурените българи ще усетят видима разлика в лечението си още от началото на следващата година.
„Изчислил съм, че 16 лева е размера на здравната вноска. Щом можеш да дадеш 16 лв. за интернет или телефон, а нямаш за здравето си – ти си направил своя избор”, каза д-р Москов и подчерта, че основният пакет ще бъде начертан от здравните и демографските показатели.
„Решението за съставянето му няма да е примерно да поканите врачка и тя да каже откъде ще потече свещена вода, а държавата, правителството и политиците ще пресрещнат проблема с гарантиране на лечението на основните заболявания, от които умираме. Когато имаш определен ресурс трябва да го концентрираш, където ще има най-голям ефект“, коментира той и допълни, че където заболеваемостта е най-голяма, лечението ще бъде финансирано на 100%.
Д-р Москов подчерта още, че трябва да се мисли за финансиране на лечение, а не на структури. Той съобщи, че ще се прецизира наредбата за избор на медицински екип, така че да има такава възможност, но да не е задължение на болните. Здравният министър обясни, че хората ще могат да изберат специалист, ако държат на него, но няма да бъдат принудени да избират между лекари, чиито имена нищо не им говорят. Д-р Москов обеща и че правителството ще продължи да търси начини да превърне болниците в отговарящи на средноевропейските норми. Той защити и сливанията на болници. „Здрава човешка логика е, ако имате две болница в една сграда, няма причина те да останат отделни. Иначе означава касата да плаща два пъти за администрация, за осветление и топление", обясни той.
.Министърът даде да се разбере, че вече няма да има толеранс за хората, които не си плащат здравните осигуровки.По думите му още от другата година здравнонеосигурените ще усетят разликата в лечението си. 

Снимка: Ток.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар