Translate

неделя, 2 август 2015 г.

Над 250 хил. български пенсионери са тотално обеззъбени



НЗОК не отделя пари за тях - протезирането не се поема от нея

а 2 млн. български граждани са лишени от правото си да ползват пакета за дентална помощ на НЗОК, тъй като се нуждаят преди всичко от протетично лечение.
Четвърт милион българи нямат нито един зъб в устата си, а НЗОК не отделя пари за тях. След
40-годишна възраст българите губят средно по 5 зъба на всяко десетилетие по данни на БЗС. Проблемът е по-тежък сред жените. Като се има предвид, че обеззъбяването води след себе си увреждания и на други системи в организма - сърдечно-съдовата, храносмилателната и т.н., проблемът е изключително тревожен.
Според всички участници в дискусията, по време на кръгла маса в НС на тема „Проблемите в денталната помощ и решаването им в полза на пациента", покриването от Здравната каса само на две медицински дентални услуги нарушава правата на пациентите. Това лишава напълно от безплатно дентално здравеопазване протезираните, тъй като пакетът включва единствено лечение на един кариес и екстракция на един зъб годишно.
На форума д-р Борислав Миланов, председател на БЗС заяви, че в повече от десет области на страната няма нито един ортодонт или специалист по орална хирургия. в 10 областни града липсват специалисти по дентално здраве. Факт е, че има места, където практиката е на световно ниво, но е и факт, че в 10 областни града българското население няма достъп до тези услуги. Според цитираните от него данни към 2013 г. в България от около 8-9 хиляди лекари по дентална медицина има едва 45 специалисти ортодонти. По думите му това е, защото за придобиване на специалност е необходимо откъсване от практиката за три години. Трябва да има място за работа по време на специализацията, категорични са лекари по дентална медицина.
Като цяло 90% от денталните специалисти в страната са възраст над 55 години, по-голямата част – пенсионери. 2/3 от всички зъболекари в страната работят в големите градове. Малките населени места и по-бедните общини често остават без дентална помощ. Най-малко стоматолози има във Видин, Монтана, Ловеч и Габрово. Според д-р Миланов ако пациент от Северозападна България се нуждае от хирургична намеса, той трябва да потърси в друга област, което е абсурд в 21 век. Над 100 стоматолози са заминали да работят в чужбина от началото на годината.
Над 4 випуска завършили зъболекари са напуснали България, за да работят в чужбина за последните 8 години.
Д-р Венета Павлова направи своята презентация „Как да спрем процеса на тоталното обеззъбяване на нацията“ на фона на изключително емоционално въздействащ филм.
По време на кръглата маса се очерта консенсус за включване на трета медицинска дейност в безплатния здравен пакет за дентална медицина, но тепърва ще се уточнява каква ще е тя.
От Българския зъболекарски съюз (БЗС) предлагат да се създаде програма за лечение на възрастните.
Народният представител и член на Комисията по здравеопазването д-р Валентин Павлов изрази увереност, че след приключването на кръглата маса ще бъде начертан пътят, по който трябва да се върви, за решаване на проблемите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар