Translate

вторник, 11 август 2015 г.

40 лекари „ужилени” с бързи пари от „Кредит Експрес”



От тяхно име са теглени хиляди левове като бързи заеми. По случая вече е започнало разследване, което трябва да установи дали става въпрос за изтичане на лични данни и
по какъв начин е станало това.
Първите около 40 жертви са от столичната болница „Св. Иван Рилски”. Като длъжници по тези чужди кредити лекарите попадат и в черния списък на БНБ за лоши клиенти т. е. не могат да си вземат на изплащане дори печка.
За това, че са теглили бързи кредити, лекарите научават случайно – от колега, опитал да вземе банков заем.
„Не само лекари, но много санитари и друг персонал са засегнати от проблема с отпуснатите без тяхно знание бързи кредити", съобщи д-р Мариета Райкова, директор на МБАЛ „Свети Иван Рилски” - София.
„Ако някой наистина си е позволил да злоупотреби с личните данни на служителите – да го арестуват, да го затварят, каквото искат да го правят. Ако погледнете в интернет пространството, навсякъде можете да намерите моето ЕГН. Ако има начин да защитим нашите хора, повярвайте ми, ще го направим”, заяви зам. министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.
Засегнати твърдят, че фирмата, от която са теглени кредитите, е “Кредит Експрес”. Проверка на bTV не я открила на адреса, даден в регистъра. Според сайта на фирмата тя отпуска заеми след посещение на място - тоест някой е занесъл на ръка списък с личните данни на медиците.
По информация на bTV 40-те ужилени лекари са само първата порция, а с подобни проблеми се сблъскват в още няколко болници. Въпросът е дали престъпниците не са ползвали и други лични данни, извън тези на служителите в болниците, и колко хора изобщо са засегнати, без да знаят засега.

Снимка: burgasinfo.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар