Translate

вторник, 4 август 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: В аптеките, работещи с НЗОК, ще имат задължително напълно безплатно лекарство за всеки пациент със социално значимо заболяване



Разписваме допълнителни изисквания към аптеките, ако искат да получат договор с НЗОК. Така ще постигнем целта на правителството нито един здравноосигурен пациент да не дава
нито лев от джоба си за лекарства срещу масовите и социално-значимите заболявания. Аптеките трябва да гарантират пред НЗОК, че ще се осигурят наличността на референтния медикамент за съответния болен. В противен случай тя няма да парафира контракт с тях ", коментира той.
"В момента в някои аптеки липсва напълно платеният генеричен продукт, който, да кажем, е 5 лв. и пациентът е принуден да си купи оригиналния аналог, който обаче е 55 лв. Описаният проблем се наблюдава в малките населени места, където следващата аптека е на десетки километри", коментира още д-р Москов.
По думите му с БФС съвместно подготвят текстовете, които дават възможност за създаване на мобилни аптеки.
„Това е решението за отдалечените, труднодостъпни и малки населени места, в които няма фармацевтични обекти. Държавата ще гарантира осигуряване на специални автомобили, които ще бъдат оборудвани с хладилна техника и всичко необходимо. За да може хората от далечно селце да знаят кога по ясен график ще пристига мобилната аптека и те ще могат да си вземат лекарствата", каза здравният министър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар