Translate

вторник, 11 август 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: МЗ ще отстоява своите предложения в Закона за лечебните заведения при второто им четене в парламента



Това обяви той по повод внесените от ГЕРБ предложения за изменения в предлагания
от него закон.
От ГЕРБ предлагат отпадане на задължителната болнична акредитация, а сливането на болници да става по желание на самите болници.
”Правителството е свършило своята работа и в срок е внесло в парламента Закона за лечебните заведения, който е оценен като добър и като нужен от съсловните организации и Висшия медицински съвет. Оттам нататък ние в парламента ще защитаваме нашите тези, но сме парламентарна република и крайното решение е на парламента”, заяви д-р Москов.
Той коментира, че няма да отстъпи от задължителния характер на здравната карта и от това НЗОК да избира с кои лечебни болнични заведения да работи.
Д-р Москов припомни, че той и премиерът са направили вече отстъпки като са се отказали от цяла глава в този закон, а именно главата за приватизацията.
В тази връзка председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев заяви пред БНР:
-Национална здравна карта трябва да бъде изработена. Проблемът с акредитацията е възможният субективизъм, проявяван на комисиите. Всеки бъдещ ръководител на болница трябва да притежава квалификационна степен магистър по Здравен мениджмънт.Сливането на болници трябва да бъде с пожелателен характер. Щом едно лечебно заведение дава комплексност в лечението, няма причина то да се слива с други болници.
По думите му проблемът с акредитацията също е субективизмът и на този етап никой не може да гарантира, че акредитационните комисии са най-добрият начин за поставяне на оценки, даващи възможност за сключване на договор с НЗОК. Съществува съмнение, че тези комисии могат да бъдат субективни, каза той.
Да не се залага много на акредитацията, ако се решава НЗОК с кое лечебно заведение да сключи договор. Пациентите и тяхната убеденост в качеството на колектива в болницата решават по най-добрия начин, смята д-р Грозев.

Снимка: alfarss.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар