Translate

неделя, 30 август 2015 г.

Лабораторията по клинична микробиология и вирусология в ДКЦ „Софиямед“ с нова високотехнологична апаратура



Тя е на фирмите „Invitrоgen” и „BioRad” и с нея ще се извършват високоспециализирани изследвания, включващи сложни молекулярни тестове за диагностика и анализ на
различни вируси и бактерии. Сред заболяванията, които се диагностицират и анализират с новата апаратура са хепатити-B и C, човешки папиломни и полиомни вируси, цитомегаловирус, Ебщайнбар вирус, варицела зостер вирус, хламидия и др.
„Вирусологичните изследвания са част от диагностичния процес и развитието на подобна лабораторна дейност отразява отношението ни към пациента. Добре е той да се извършва комплексно и на най-високо ниво. Става въпрос не само за диагностика, а и за контрол на ефекта от лечението, прогноза на изхода от заболяването, както и за профилактика – нещо много важно, но занемарено през последните години.Единици са болниците у нас, които могат да си позволят да инвестират в специализирана лаборатория, извършваща модерна вирусологична диагностика. Това е скъпа и специфична дейност, изискваща както наличие на съответна апаратура, така и на опитен персонал. В случая работата ни е максимално улеснена, защото „Софиямед” разполага с всичко това. Наличието на такова звено улеснява ежедневната дейност на клиницистите, защото не се налага да изпращат пациентите си за изследвания извън болницата. Освен това, те разполагат с резултатите в рамките на няколко часа, а ако се налага обсъждането им, също могат да го направят на място”, коментира проф. д-р Златко Кълвачев, ръководител на Лабораторията по вирусология и клинична микробиология в „Софиямед“.

Снимка:Trud.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар