Translate

неделя, 30 август 2015 г.

Черен списък на лекарските грешки предстои да бъде направен под формата на онлайн регистър



Това предвижда новият медицински стандарт, по който ще се оценяват болници и джипита, съобщава в. „Телеграф”. Така, ако заради гаф на медик се стигне до смърт,
влошаване или усложнение в състоянието на даден пациент, това веднага ще лъсне и ще бъде предпоставка за проверка от страна на Медицински одит или на регионалните здравни инспекции. В черния регистър ще се вписват още гафове като грешна диагноза, лекарство и лечение, а също и забавяне на лечението, чакане за преглед, опериране на грешен орган и забравяне на чуждо тяло след оперативна процедура. Предвидено е да се регистрират и усложнения в резултат на лечебни процедури, травми, получени в лечебното заведение по време на хоспитализация, честота на вътреболничните инфекции. При болничната помощ ще се наблюдава средното време за чакане при планова хирургия и терапевтични специалности, а също и средното време за чакане в спешното отделение, случаите на отказана хоспитализация, средната продължителност на болничния престой, смъртността, усложненията. Освен болниците в стандарта се предвижда оценка и на джипитата според броя на извършените профилактични прегледи, относителния дял на хоспитализираните спрямо регистрираните при джипито лица, както и колко са отписаните и новозаписани пациенти.
Проектът за утвърждаване на медицински стандарт има за цел да създаде алгоритми за измерване на качеството на дейностите в здравеопазването. От МЗ отбелязват в мотивите към проекта, че той е пряко свързан със защитата на правата на пациентите и достъпа им до качествена медицинска помощ.


Снимка: Bnews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар