Translate

неделя, 2 август 2015 г.

Бургаски математици - първенци на състезание в Пицунда, Абхазия



ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ –Бургас бе единственият представител на България в „Златното руно“

Представителите на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“- Бургас отбелязаха успех в интернационалното състезание по математика „Златното руно“, състояло се в Пицунда,
Абхазия. Престижният руски математически форум се провежда за осми път. Тази година в черноморския курорт се събраха 140 надарени деца, получили лични покани за участие, а морското математическо училище се оказа единственото, поканено да се включи от името на България. Бургаската школа бе представена от 15 ученици от 6, 7 и 9 клас, които премериха сили с най-добрите математици на Русия в 6 състезателни дни. Абонираният за първите места на всички състезания деветокласник Константин Гаров и тази година не изневери на себе си и донесе най-високото отличие- „победител“ в Бургас. Заедно с него с титлата „победител“ се окичи и Атанас Динев, също от девети клас. Двамата отличници са възпитаници на учителя Динко Раднев. Николета Николова и Веселина Велкова от своя страна представиха отлично седмите класове и своята учителка Гергана Николова и се прибраха в родния град с титлата „призьор“.Много добро участие направи и шестокласникът Галин Тотев с преподавател Йовка Николова, но малко не му достигна и остана на крачка от призовите места.
„Въпреки че състезателните методи в „Златното руно“ са коренно различни от тези, на които учениците са свикнали, те много бързо успяха да се ориентират в обстановката и да покажат знанията си. В нашето училище се опитваме да изградим адаптивни умове, които да не се влияят от средата що се отнася до демонстриране на знания и умения. Това е една от тайните на успеха на възпитаниците на ПМГ-Бургас- уверени са, че знаят и могат и не се притесняват да го показват“ споделиха преподавателите, придружили учениците в Абхазия.Традиционното добро представяне на бургаските ученици не остана незабелязано и Йовка Николова и Динко Раднев получиха покани да се присъединят към журиращия екип.
За разлика от познатите ни състезания, в „Златното руно“ най-важното не е верният отговор на задачата, а пътят, по който решаващият е стигнал до него. Затова решените задачи не носят автоматично точки, а трябва да бъдат изчерпателно аргументирани. Състезанието се провежда в шест дни, с ден почивка, като всеки ден задачите са с различна тема- комбинаторика, алгебра, теория на числата. Журито е съставено от руски светила в областта на точните науки, които до обяд стриктно следят дали отговорите са подчинени на здрава математическа логика, а следобед обясняват подробно задачите за тези, които не са се справили с тях. Така състезанието от една страна изпитва знанията на участниците, а от друга се превръща в обучителна среща.




Няма коментари:

Публикуване на коментар