Translate

понеделник, 31 август 2015 г.

Независимият депутат Велизар Енчев стартира онлайн петиция в подкрепа на легализирането на употреба на марихуана за медицински цели



 В последните години темата за употребата на медицинска марихуана става все по-актуална, дори в България", отбелязва в петицията  той. Депутатът  добавя, че
възнамерява през септември да внесе проектозакон за легализиане на канабиса за медицински цели.
Изследвания върху пациенти с множествена склероза установяват, че марихуаната облекчава симптомите и забавят развитието на заболяването. Орален спрей, съдържащ THC канабиноиди - активните съставки на марихуаната, е рецептурно легален за пациенти с множествена склероза в САЩ, Канада, Великобритания, Нова Зеландия, Германия и Испания.
“12 държави от Европейския съюз легализираха медицинската марихуана, като последни направиха това в Румъния“, казва Енчев.
Той посочва, че през 2014 г. в американския щат Илинойс е стартирала медицинска програма за пациенти, страдащи от над 40 болести, които са получили достъп до лечение с канабис.
От няколко месеца тестваме английско лекарство за онкоболни, създадено на базата на марихуаната, съобщи в парламента здравният министър д-р Петър Москов. Но не уточни какви са резултатите и докъде е стигнало изследването.
Той заяви, че се извършват анализи на варианти за легализиране на медицинския канабис. Става дума обаче за ползите от поемането на веществата като лекарства, а не чрез пушене, подчерта д-р Москов.

 Снимка: Mjnovosti.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар