Translate

понеделник, 31 август 2015 г.

Нито една минерална вода не е подходяща за всекидневна употреба



От асоциация "Активни потребители" алармират, че няма натурална минерална вода, която да е подходяща за ежедневна употреба. Нещо повече дори за здрави хора всекидневното пиене на
минерална вода може да доведе до неразположения, а при хората с хронични проблеми - дори до сериозни кризи. . Препоръчва се да не се консумират води, на чийто етикети липсва следната информация, а именно: номер на сертификат от МЗ, удостоверяващ, че те са годни за пиене.Освен това трябва да има също информация за вида на водата, наименованието на находището, мястото на бутилиране и данни от химичния анализ, както и точни стойности на натрий, флуор и обща минерализация.
От Асоциацията съветват винаги да се чете дори дребния шрифт да се следят няколко основни рискови показателя и преди всичко - нивото на натрий (Na), защото честото пиене на минерална вода с високо съдържание на натрий може да доведе до задържане на течности в организма, метаболитни проблеми, отоци и дори завишено кръвно налягане.Най-рискови са бутилираните води за хората със сърдечно-съдови заболявания и проблеми с кръвното. Подходяща за такива хора е единствено вода с натрий до 20 mg/1. На нашия пазар обаче съществуват марки със съдържание на натрий почти 100 mg/1, които могат да се окажат рискови при всекидневен прием дори от здрави хора.Необходимо е да се следи и информация за общата минерализация на водата. Това е параметър, показващ какво е количеството на разтворените соли, измерено в милиграми на един литър.С много ниска минерализация са водите до 50 mg/1, с ниска минерализация - до 500 mg/1, а с висока - над 1500 mg/1.
Според специалистите консумацията на води с много висока обща минерализация е рискова за хората с бъбречни или метаболитни проблеми. Такива води трудно се усвояват от организма и на практика не утоляват жаждата, а водят до задържане на течности и затрудняване на бъбречната функция. На етикета трябва да са упоменати и рН стойностите. Водни разтвори с рН по-малко от 7 се считат за киселинни, а разтвори с рН по-голямо от 7 са алкални. Оптималната стойност, касаеща качеството на водата е в интервала между 7 и 8.От асоциацията подчертават, че е особено важно да се следи съдържанието на флуор (F) във водата, защото се смята, че прекаленият му прием може да доведе до виене на свят,гадене, главоболие, повишаване на вероятността от счупвания на костите.В Наредбата за водите изрично е споменато, че ако съдържанието на флуор е над 1,5 mg/1, на етикета е задължително да се изпише, че водата не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст.По данни на МЗ от 2013 г. седем български марки минерални води съдържат флуор от 3 до 5 mg/1 и те освен че не са подходящи за консумация от деца,но и ако се приемат всекидневно от възрастни, могат да доведат до здравословни проблеми.Според Европейската агенция по безопасност на храните флуорът се натрупва в костите на организма и при прием в по-високи концентрации дори е токсичен.Учените изтъкват, че дори и в ниски дози той да се смята за незаменима добавка за здрави кости и зъби, във високи може да доведе до остеопороза, чупливи кости и зъбни проблеми. Още през 1959 г. френският ендокринолог Флориан Рапапорт изявява съмнение, че прекомерният прием на флуор от децата може да доведе до мозъчни увреждания забавяне на развитието,дори проблеми с паметта.Той изтъква, че при подрастващите прекомерният прием на флуор вместо да заздрави костите, всъщност ги прави лесно чупливи.Причината е, че човешкият организъм не е в състояние да отдели голямо количество флуор и при свръх прием, той се натрупва именно в костите. Рапапорт цитира, че САЩ, където се практикува флуориране на питейната вода е с най-висока честота на фрактури. Ендокринологът дори смята, че приемът на добавки с флуор от бременни повишава риска за плода от развитие на синдрома на Даун.
От "Активни потребители" уточняват също, че е забранено върху етикетите на бутилираните води да се поставят твърдения, символи, фигури, анимационни герои, знаци и други подобни приписващи на водата лечебни и профилактични свойства.
Съветът е потребителите да не се подвеждат от такива рекламни трикове, а винаги да четат внимателно етикетите и да редуват минералните води с изворни или трапезни*.
Специалистите уточняват също, че риск за потребителите представляват и самите пластмасови бутилки. Изследване на немски учени доказва, че ежедневната употребата на вода от пластмасови бутилки оказва негативно влияние върху човешкото здраве.Екипът на професор Уилям Шотик от университета в Хайдерберг открива, че във водата, съхранявана в пластмасови бутилки, има съдържание на елемента антимон.Според учените в малки количества това вещество може да предизвика гадене и депресия, а в по-големи да доведе до сериозни увреждания и дори смърт.Немските учени доказват, че съдържанието на антимон във водата, съхранявана в стъклени бутилки, е 30 пъти по-малко от тази от пластмасово шише.Затова те съветват да се консумират по-рядко води в пластмасови бутилки и най-вече да не използват повторно шишетата.

--------
-Минералните води се добиват от дълбоки водоизточници и са с температура над 20 градуса по Целзий. Те се бутилират на водоизточника.Промяна на естествения им състав се допуска само чрез добавяне на въглероден диоксид (газиране или догазиране), но само чрез физични методи. Не се допуска обработка на натуралната минерална вода, която води до отклонения в нейния характерен състав;
-Изворните води се добиват от повърхностни водоизточници и са с температура под 20 градуса по Целзий. Обикновено те са по-слабо минерализирани и могат да се приемат всекидневно и неограничено.Използването на изворните води не налага специално разрешение за бутилиране, както това се прави при минералните, но предварително трябва да се изследват, за да се оцени чистотата им;
-Трапезните води могат да бъдат от всякакъв водоизточник, включително и обезсолена морска вода.За производството на трапезна вода може да се използват допълнителни суровини - въглероден диоксид, натриев хлорид, разрешени минерални вещества. Не се допуска обаче наличие на остатъчни дезинфектанти във водата.

 168 Часа, Снимка: Мirogled.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар