Translate

неделя, 30 август 2015 г.

БЛС няма да съди НЗОК, тъй като бюджетът за медико-диагностични дейности няма да бъде нарушен и с него ще се разполага в пълния му размер



Седмица след заканите от страна на БЛС, че ще сезира съда за взети суми от ММД, на среща между ръководството на БЛС и управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов стана
ясно - бюджетът за медико-диагностични дейности няма да бъде нарушен и с него ще се разполага в пълния му размер от 78 млн. лв.
Стана ясно още, че взетото решение на НС на НЗОК от 8 юли т.г. е част от дадената възможност в закона за бюджета и, която разрешава на НС да разпредели допълнително 20 млн. лв. от резерва за извънболнична помощ, в които влизат и 5 млн. лв. за МДД т.е. сумата няма да бъде взета от базовия бюджет по това направление, а от допълнителните средства, срещу което няма възражения от страна на БЛС.
Постигнато е и споразумение - да отпадне лимита за тежките случаи в реанимация. По настояване на БЛС , ще се изпрати ново Указание до районните каси, според което дейността при особено тежките случаи, лекувани в реанимационните отделения на болниците, ще бъде заплащана извън лимитите на лечебните заведения. Това ще става след съвместна проверка на РЗОК и ръководството на съответната болница в момента на пролежаване на пациента в реанимацията.
При смяна или назначаването на нов специалист по договор за медицинска помощ пък няма да се приема за разширяване на договорения предмет на дейност и извършеното лечение ще бъде заплащано, се договориха още НЗОК и БЛС. Практиката от последния месец беше отказ на РЗОК да заплаща за извършване на дейност в случаите на смяна на един медицински специалист с друг.



Снимка: Surgery.Bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар