Translate

неделя, 2 август 2015 г.

Проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина: Има рискови фактори, за кариесите още от детска възраст, които трябва да се потиснат



Има и защитни фактори, които може да стимулираме. Така ще успеем да моделираме оралната среда и няма да се стигне до разрушаване на зъбите и до кариес, който след това да лекуваме.
Проблемът е, че този процес не може да се излекува веднъж завинаги. И във всеки един момент той може да започне да се развива отново. Затова профилактиката иска непрекъснато поддържане на хигиена, непрекъснат контрол на захарните храни и на цялото хранене. Най-опасни са близалките, смучещите се бонбони, които трябва директно да бъдат изхвърлени. Те съдържат чиста захар, която микроорганизмите. в устата директно разграждат до киселини. На второ място са вафли, бисквити, кекечета, пастички, които комбинират нишесте, брашно и захари. Те се задържат по зъбите и се разграждат бавно като дълго поддържат киселинност. Чипс, снакс, пържени картофи, зрънчовци не са сладки, но са опасни за зъбите. Тези храни са високомолекулни, правят налепи, а оттам и кариеси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар