Translate

неделя, 20 септември 2015 г.

Д-р Румен Велев, изпълнителен директор на Втора САГБАЛ „Шейново" - София: У нас миомата все още е индикация за извършване на оперативно лечение


Миомната болест е едно от най-често срещаните заболявания. Близо 70% от жените от бялата раса страдат от него и над 90% от афроамериканките, по данни на СЗО. В последно време се
наблюдава едно подмладяване на заболяването и докато преди засегнатите жени са на възраст над 40 години, то сега 40% от жените с миоми са млади, в детеродна възраст. Миомната болест създава стрес и влошава общото качество на живот на пациентките, които късно търсят лекарска помощ.
Независимо обаче, че у нас са налице всички иновативни методи за диагностика и лечение, все още наличието на миома е индикация за извършване на оперативно лечение.
През 2013 г., по данни на НЗОК, от 4237 извършени радикални хистеректомии в страната, 63% от тях са по повод на миомната болест, което е изключително неоправдано висок процент.
Не е тайна, че затруднения има при диагностицирането на това заболяване. Имаме и дефицит на ранна диагностика, на профилактичен подход и на адекватна предоперативна подготовка.
В тази връзка, за да бъде стопирана тази тенденция на необосновани, оперативни интервенции, гилдията ни изработи консенсус насочен не към лечение, а към поведение. Той съдържа констатации, дава изключително добра информация, както за АГ специалистите, така и за пациентите и е средство за отправяне на точни препоръки за лечение – избор на най-подходящия метод за третиране на миомната болест. Но той не включва поведението на лекарите при бременни жени и родилки.
В консенсуса въвеждаме определението „симптоматични миомни възли или симптоматични такива по презумпция”. Това ще рече, че именно те могат да създадат проблеми при една евентуална бъдеща бременност. И ако сега жената няма оплаквания, свързани с констатираната и миома, тогава те евентуално могат да настъпят. Така след като сме ги вече обозначили ние имаме и съответния тип поведение при лечението им и избора на най-подходящата терапия. Други симптоми, които са важни, при това заболяване, са промени в околните органи, увеличено уриниране, парене промени в менструалния цикъл, обилно кървене и др.
Изключително важно е при симптоматични миомни възли терапевтичното поведение винаги да е свързано с възрастта на жената, желанието и за раждане, за да се предприеме и съответната интервенция - отстраняване или съхраняване на нейната матка. Миомектомията е оперативна интервенция, при която прицелно се отстранява миомния/ите възли, а матката се запазва.
В страната имаме пълен набор на терапевтични методи, за да подобрим състоянието на тези пациентки било с таблетки, било с инжекции и т. н. С тези по- модерни средства може да намалим размерът на миомния възел или възли, в зависимост от броя им, както и да се ограничи кървенето. С HIFU терапията, при която се въздейства с ултразвук, се постига некроза на възела например.
С катетеризацията, през артерия феморалис и артерия радиалис, обемът на възлите със селективни прогестеронови модулатори се намалява, след което може да се премине към определена оперативна интервенция.
Естествено, че органосъхраняващата операция е за предпочитане. Именно с консенсуса акушер-гинеколозите ще имат избор между няколко съвременни алтернативи за органосъхраняваща интервенция, която е особена важна за жените във фертилна възраст.

--------

Приключи шест месечната програма на НПО - „Повече за нея”

Основен акцент в кампанията са консултациите на жени с миомна болест със специалисти акушер-гинеколози в страната. Програмата се проведе в 15 града. Тя обхвана 47 акушер-гинеколози и над 100 жени, при които е приложено едномесечно лечение със селектинов прогестеронов модулатор.
Д-р Иван Вецев, експерт „Достъп до лечение” в НПО представи резултатите от проведена анкета, в края на програмата.
91,7% от жените съобщават, че изключително добре са се повлияли от проведената терапия, 65% посочват, че са избегнали оперативна интервенция, а 100% от анкетираните пациентки смятат, че НЗОК трябва да покрива подобен род терапевтично лечение, а не непременно да се прибягва към операция като първи избор на лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар