Translate

понеделник, 7 септември 2015 г.

България за първи път бе домакин на състезание по маратон за щафети



Надпреварата „София Екиден Маратон” се проведе на 6 септември - в чест на националния
празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане.
Всеки отбор бе съставен от шест души, които изминаха асическата дистанция от 42.195 км. Бегачите бяха разпределени на постове от 5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км =42.195км.
Дисциплината е лицензирана от международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти.
Състезанието се проведе  в четири категории - изцяло мъжка щафета, изцяло женска щафета, смесена щафета (две жени и четири мъже) и корпоративна (2 жени и четири мъже). Всеки участник има номера и щафетна лента с чип, която трябва да предаде в определеното разстояние (20 м преди и след старт/финала).
В надпреварата стартираха най-добрите български бегачи, както и отбори от Гърция, Сърбия, Турция и Македония.
Щафетните маратони са изключително емоционални и са едни от най-популярните надпревари по света. В различни страни тези състезания имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция. Самото състезание ще се проведе под патронажа на японското посолство у нас.
Първото подобно състезание се организира в Япония през 1917 година от в.„Йоимури Шимбун“ – един от най-популярните вестници в Страната на изгряващото слънце. Поводът е годишнина от преместването на столицата от Киото в Токио, а надпреварата се провежда в рамките на три дни на дистанция от 508 километра, колкото е разстоянието между двата града. Самият термин „екиден“ е комбинация от японските думи, означаващи „пункт“ и „предаване“ и е измислен от големия японски поет Токи Земаро, който по това време работи във вестника. Целта е да се предаде щафетната лента между отделните постове.
Повече информация за историята на щафетните маратони, както и най-важните новини от състезанието в София може да намерите на www.sofiaekidenmarathon.com


Снимка 2: Gong.Bg
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар