Translate

сряда, 23 септември 2015 г.

Смъртността от вирусни хепатити нараства в световен мащаб



Световна среща по въпросите на хепатита се проведе в началото на месеца в Гласгоу, Шотландия. Тя бе организирана от СЗО и Световния хепатитен алианс в с цел намиране на спешни решения за справяне със седмото най-смъртоносно заболяване в света.
Данните, изнесени по време на форума потвърждават, че вирусният хепатит убива повече хора в сравнение с други заболявания като ХИВ/СПИН, туберкулоза или малария и се е превърнал в седмото най-смъртоносно заболяване в света. В световен мащаб вирусният хепатит убива повече от 1.4 милиона души годишно или 4000 души на ден, а повече от 400 милиона са заразени с хроничен хепатит В или С.
На събитието, чийто домакин бе шотландското правителство – признато като едно от водещите в борбата с хепатит С, беше разгледана стратегия за борба с вирусните хепатити на Световната здравна организация. Част от заложените в стратегията цели до 2030 г. включват:
-90% по-малко случаи на хроничен хепатит В и С;
-65% по-малко смъртни случаи, вследствие на хепатит В и С;
-Лекуване на 80% от подлежащите на лечение пациенти с хроничен хепатит В или С.
По време на срещата беше поставен фокус върху нуждата от прилагане на националните стратегии за борба с вирусните хепатити, за да бъдат постигнати заложените цели до 2030 г.
Г-н Чарлс Гор, президент на Световния хепатитен алианс, заяви: „Ние вече разполагаме с почти всички необходими средства да елиминираме вирусния хепатит. Това, което все още нямаме, е ангажиментът, уменията и финансовите ресурси, нужни, за да използваме тези средства. Тази среща има за цел да даде сила на отделните държави да предприемат необходимите практически стъпки на национално ниво.”
Д-р Готфрийд Хирншал, директор на Департамента за ХИВ/СПИН и Световната хепатитна програма към СЗО, каза, че е време всички да се обединят и да работят заедно за елиминирането на вирусния хепатит като една от основните заплахи за общественото здраве.

Няма коментари:

Публикуване на коментар