Translate

понеделник, 21 септември 2015 г.

НЗОК несправедливо разпределя средствата зае неблагоприятни практики в ПИМП



Необходимо е корекция на методиката, да се намали до минимум субективността при определяне на сумите и вероятността за лоши практики, обявиха от БЛС. 
Заплащане по методиката трябва да се получава от всички ОПЛ, които работят в населени места, съответстващи на критериите за неблагоприятни условия, независимо къде е регистриран центърът на практиката. Но само в случаите, когато изпълнителят на ПИМП осигурява достатъчно присъствие (осигуряване на време за амбулаторни или домашни прегледи 1 час седмично на всеки 50 здравноосигурени лица) на лекар - общопрактикуващ или нает в съответното селище.
От критериите за неблагоприятни условия от БЛС смятат, че трябва да отпаднат тези, които нямат измерител, или тяхното определяне се влияе до голяма степен от субективни фактори и да останат единствено - отдалеченост на практиката от други лечебни заведения, трудна достъпност (пресечена местност, лоши пътища, разпръснатост на практиката (амбулатория, обслужваща две или повече населени места, съобразяване на изискванията за медицинска дейност с броя обслужвани осигурени лица в съответното населено място.
Така направените предложения предстои да бъдат одобрени от УС на БЛС, след което те ще бъдат предоставени за разглеждане и от НЗОК.

Снимка: Stznews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар