Translate

четвъртък, 15 октомври 2015 г.

С 13- или 19-цифров код ще се извършват болничните хоспитализации



Идеята е съгласувана и с Надзорния съвет на НЗОК.
Пръстовият идентификатор ще се въведе в първото тримесечие на следващата година или най-късно до средата на 2016-а и ще обхване цялата здравна система у нас, дори и личните лекари.
“Пръстов отпечатък не означава това, което гледаме в “От местопрестъплението“. Това означава идентификатор, който кодира 19 или 13-цифров код. И с този код всеки пациент дава разрешение на касата да харчи пари, които той е внесъл като свои здравно-осигурителни вноски. И вместо да ме карате да помня 19 цифри, аз си нося тези цифри с мен“, разясни зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков.
По думите му - това е толкова просто и го има в толкова държави по света.
Според него устройствата за идентификация на пръстовия отпечатък не са скъпи и струват между 30 и 70 евро
Същевременно обаче от НЗОК все още не могат да обяснят кой и как ще определи и раздаде кодовете на всички граждани, дали информацията от тях ще е върху карти, с които ще става чекирането и ако е кой ще плати картите. Представителят на пациентите в надзора на НЗОК д-р Станимир Хасърджиев съобщи, че около 1.4 млн. лв. е разхода на болниците за купуването на четците. Досега в чекиращата система с лични карти НЗОК е инвестирала в софтуер около 50 хил. лв. д-р Хасърджиев подчерта, че пръстовият идентификатор, а не отпечатък, е от най-евтините и удачни варианти гражданите реално да контролират постъпването в болница и какво се случва с техните пари, а България е една от малкото държави, която не го е въвела. Той твърди, че ще се изработят алгоритми и за прием чрез пръстов идентификатор за хората в спешни състояния.
Според друг представите в надзора на НЗОК не става въпрос за система, която събира пръстови отпечатъци, а за четец, който следи избрани биометрични точки от пръста на човек и на тази база с еднопосочен алгоритъм генерира някакъв код, който се прикачва към трите имена, респективно и ЕГН-то на лицето. Кодът ще се генерира при първи досег на пациента със системата след въвеждането й, а няма да се налага специално събиране на данните.
Целта е НЗОК ще упражнява по – лесно реален контрол и да следи за нарушения и злоупотреби.
От здравната каса обявиха, че след въвеждането през март на чекирането с лични карти болниците са спестили общо около 10 млн. лева, но признават, че системата може да бъде заобиколена с копие на лична карта.

Снимка: flagman.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар