Translate

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Кампания за безплатно изследване на СПИН, хепатит В и С в ЦСМП ще започне в София през февруари 2016 г


Според статистиката на СЗО около 2% от спешните лекари годишно се заразяват с
вируса на хепатит В или С. В много европейски държави скрининговите програми за носителство на вируса се провеждат регулярно, но в България това не е установена практика.
От БЛС подкрепиха кампанията, като предложиха прикриването на подобни заболявания от пациенти да се криминализира и ще  настояват да има наказателна отговорност, когато се попълва декларация с невярно съдържание.
"Не може един човек да знае, че е вирусоносител, и да не съобщава този факт при постъпването си в лечебно заведение, защото това е безотговорно поведение, което поставя в риск лекарите и всички медицински специалисти", заяви д-р Галинка Павлова, зам. председател на БЛС. 
Заразяването на лекари е трудова злополука, а всеки осми лекар е изложен на риск. Болниците трябва да разполагат с достатъчно тестове за хепатит, осигурени от държавата, с които да изследват пациенти, неспособни да обяснят състоянието си, защото не са в съзнание. Освен това от БЛС поиска въвеждането на регулярни задължителни изследвания при лекарите на всеки шест месеца.
В Бургас в момента тече скрининг на спешни медици. Такъв вече е имало в Асеновград, частично в Пловдив и София, където не е бил регистриран нито един положителен резултат. Тодор Петров, председател на фондация „Позитивен избор" изтъкна, че у нас от хронични вирусни хепатити страда близо 6% от населението. Част от тези хора обаче дори не знаят. От 10% до 20% се лекуват, а останалите остават хронични носители на вирусите B и C, те дори не са проявили симптоми, обяви той. По думите му близо 6 хиляди души са ангажирани в спешната помощ у нас, те са ваксинирани за хепатит B, но не е ясно дали имунитетът им е траен. 
За да бъде ограничен рискът от заразяване на българските медици, от Центърът за защита правата в здравеопазването и фондация "Позитивен избор" , под патронажа на министъра на здравеопазването стартират скринингова кампания за хепатит В и хепатит С сред служителите на центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, която ще продължи до края на следващата година. До момента са били изследвани работещите в Пловдив, Асеновград, част от болница персонала на "Св.Мина" – Пловдив и не са открити положителни резултати за двете заболявания, съобщи Тодор Петров от фондация “Позитивен избор . До края на тази година подлежат на изследвания здравните персонали в спешните центрове в Смолян, Карлово и Първомай. За догодина остават още 26 центъра за спешна помощ в страната.

Снимка: zdravnaposhta.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар