Translate

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Втора АГ болница „Шейново“-София и МБАЛ Ихтиман съвместно ще обгрижват бременни жени и деца до 3 години



Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм
2009-2014 г. и финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство,чрез Програма BG 07 „Инициативи за обществено здраве”, Мярка 6 „Предоставяне на здравни услуги по домовете на бременни жени и деца до 3 години с акцент върху групи в риск с фокус върху ромското население”. II САГБАЛ „Шейново” подписа с МЗ договор, за безвъзмездна финансова помощ, за „Подобряване на майчиното и детско здраве, чрез предоставяне на здравни услуги по домовете на бременни жени и деца до 3 години“ на стойност 186 073 евро. Той ще се в партньорство с „МБАЛ – Ихтиман“ ЕООД.
Посланикът на Норвегия у нас Н.Пр Гюру Катерина Викьор подчерта, че сътрудничеството в областта на здравеопазването е от изключителна важност и изказа благодарност за оказаната помощ в тази насока на СЗО и УНИЦЕФ.
Сред основни цели, задачи и дейности на проекта тя посочи:
-Провеждане на здравно-информационни кампании за опазване здравето на децата и на жените по време на бременност и в периода на отглеждане на децата от раждането до 3 години;
-Подобряване на майчиното и детското здраве чрез предлагане на неонатални и педиатрични услуги и прилагане на политики на репродуктивно майчино здраве и семейно планиране;
-Утвърждаване на европейски практики и подходи за улесняване на достъпа до здравни услуги за ромското население и др.
Д-р Румен Велев, изпълнителен директор на II САГБАЛ „Шейново“, допълни, че Проектът обхваща в Ихтиман 100 ромски жени и 450 бебета от ромски произход и в София 150 бременни и родилки, с повишен здравен и социален риск, и 400 бебета и деца до 3 г. - с вродени малоформации, сърдечни заболявания и дихателни, недоносени бебета, деца на  родители с ХИВ, хепатит, наркозависимости, ендокринно-метаболитни заболявания и т. н.
По думите му фокусът е върху ромския етност, 3/5 от състава на който са деца и млади хора в детеродна възраст, които имат ниско ниво на здравна култура и образованост и, където изключително висока е раждаемостта.
България е на едно от първите места в Европа по ранни раждания сред ромското население, съобщи д-р Велев и акцентира, че при изпълнението на проекта се възлага голяма роля на здравните медиатори, които ще съдействат на лекарските екипи за безпроблемния достъп до ромското население. Целта е да се повиши здравната им култура и информираността, да се улесни и подобри достъпът им до здрави и социални услуги, да им се окаже помощ при усвояването на родителски умения и грижи за децата като кърмене, хранене, къпане, масажи.
Стана ясно, че се залага изключително много на обучението в отглеждането и предпазването на децата, тъй като в ромската общност, поради неграмотност на населението се прилагат често бабини приоми и не рядко бебетата още на една година се захранват неправилно например с бобови храни.
За реализиране на проекта вече е закупена мобилна апаратура, която в последствие ще бъде дарена на болницата в Ихтиман. Тя включва ултразвуков ехограф, електрокардиограф, съдов доплер, апаратурата за измерване нивата на билирубин при бебетата, респиратори, инхалатори, перфузори, отоскопи и др.
Г-н Георги Илиев, зам. кмет на община Ихтиман, определи проекта като изключително важен, защото чрез него се придобият знания за народопсихологията на малцинствените групи и отношението им към здравеопазването и отглеждането на децата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар