Translate

събота, 10 октомври 2015 г.

Повече от половината страни-членки на Европейския съюз са поискали да забранят отглеждането на генномодифицирани култури на тяхна територия



Това са Австрия, България, Хърватия, Кипър, Германия, Гърция, Франция, Унгария, Италия,
Латвия, Литва, Нидерландия и Полша. Великобритания е поискала частична забрана – за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, а Белгия е поискала забрана за своята област Валония., съобщава EU Observer.
Държавите се възползват от ново европейско законодателство - позволяващо всяка страна да прецени сама дали иска или не да отглежда генномодифицирани култури (ГМК) на своята територия, дори за въпросните растения да има разрешение от европейския орган по безопасност на храните European Food Safety Authority (EFSA).
В момента на територията на ЕС е позволено отглеждането само на един вид ГМК – царевицата MON810 на „Монсанто“. Въпреки това много от страните-членки искат от ЕК да им позволи да забранят отглеждането на всякакви генномодифицирани култури, включително и такива, които все още се разглеждат в EFSA.
Забраните важат само за отглеждане на ГМК, но не и за техния внос. ЕК предложи страните-членки да могат да забраняват и вноса на този тип продукти, но законът все още е в процес на разглеждане. В момента ГМ царевица се отглежда само в Испания. Въпреки това страните внасят значителни количества животинска храна, която включва и ГМ съставки, коментира EU Observer.

Снимка: rebenok.by

Няма коментари:

Публикуване на коментар