Translate

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Хърватското МЗ разреши използването на марихуана с медицински цели в страната


Употребата на канабис се легализира за хора, страдащи от множествена склероза,
карцином, детска епилепсия и СПИН, съобщава „Асошиейтед прес“.
В страната не са регистрирани лекарства, съдържащи THC – активен елемент в канабиса.  В експертното становище на  комисията легализираща марихуаната за медицински цели се подчертава,че тя облекчава симптомите на тези болести и  употребата и се препоръчва в комбинация с други форми на лечение. С новата разпоредба се създава и правна рамка за внос на медикаменти в Хърватия, създадени на базата на канабис, които ще могат да бъдат купувани в аптеките, но само по лекарско предписание. С еднократни рецепти, издадени от лекари на обща практика, по препоръка на специалисти по неврология, онкология, инфектология и невропедиатрия. Лекарствата ще се предписват в определено количество, за един месец.
Употребата на канабис не е одобрена за други неврологични заболявания като Паркинсоновата болест, епилепсия и психиатрични отклонения. 
Експертната комисия за легализация на употребата на марихуана за медицински цели заключава, че според медицинската практика нито един от препаратите на базата на канабис не може да излекува трайно злокачествен тумор и да спре прогресирането на множествена склероза или СПИН .
Хърватското здравно министерство предупреждава, че остава незаконно отглеждането на марихуана вкъщи.

Снимка: burgasinfo.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар