Translate

неделя, 25 октомври 2015 г.

Бизнесът се обяви твърдо против данък обществено здраве



От Българската стопанска камара (БСК) заявяват, че това е поредният случай, в който здравния
министър заобикаля диалога със социалните партньори и предприема еднолични действия извън неговите правомощия и компетентност.
Опасението им е, че въвеждането на т. нар. данък вредни храни ще увеличи разходите за храна на най-бедните прослойки и ще предизвика куп негативни последствия за цялата икономика - ще доведе до скок на цените и на останалите храни, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика, фирмени фалити и крайна сметка по-малко постъпления в НЗОК и здравеопазването.
Според експерти на БСК ефектът от новия данък е твърде спорен, тъй като делът на сивия сектор, където производството и плащането на различни налози не се контролира, е твърде голям. Не е ясно и как ще се наказват останалите нарушения - включване на забранени за употреба съставки, измами при етикетирането, въвеждане на нови стандарти за съдържание, забрани за определени консерванти, овкусители, оцветители над нормите, съставки на база ГМО и др. Освен това ДОЗ не може да обхване всички продукти и храни и се смята, че тези, които не са обложени, получават вид държавна помощ.
Опитът да се определят храни, чието производство е подчинено изцяло на европейското законодателство, като опасни за човешкото здраве, представлява мащабен удар срещу преработвателната промишленост, износа и развитието на хранително-питейната индустрия, са категорични от БСК.
Според производители щом нещо е вредно, то трябва да бъде забранено, а не да се облага с данък  и вместо ДОЗ трябва да се разглежда възможността за намаляването на ДДС за основните - полезните храни. А според хранителния бранш МЗ трябва да се съсредоточи върху превенцията на заболяванията, за които се търси допълнителен финансов ресурс, а не върху инициирането на нови данъци, при това със съмнителен икономически и здравословен ефект.

Снимка:  bsc-cc.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар