Translate

неделя, 25 октомври 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Зад данък обществено здраве стои цялата медицинска общност



Данък обществено здраве (ДОЗ) ще е еднократен за производителите или вносителите при първата продажба на съответните продукти на пазара. Целеви е, тъй като средствата ще Косвен данък е, който облага потреблението на храни, които не са основни като хляб, млечни продукти, плодове, зеленчуци, кафе, мед, чай, сокове и други. ДОЗ има превантивен ефект - обвързан е с вредно количество и може да отпадне, ако то бъде намалено или премахнато. Равнопоставен е за всички производители и доставчици. Данъкът ще насърчи потребителите да променят навиците си, производителите досегашните си рецептурници, като не предлагат храни с нива на вредните вещества над определените от Световната здравна организация и Европа.
отиват за ясни приоритети.
ДОЗ е с различни ставки в зависимост от съдържанието на доказано вредните за здравето количества на сол, захар, кофеин и частично хидрогенирани мазнини в продуктите и ще влезе в сила от 1 юли 2016. Приходите ще се събират от НАП в отделна сметка и директно ще отиват в бюджета за здравеопазване. Санкциите за производители и вносители, които не спазват разпоредбите му, са от 500 лв. до 10 000 лв. Данъкът е консултиран с Министерството на финансите, които са дали препоръки по отделни текстове. За прилагането на новия ДОЗ ще следят Регионалните здравни инспекции. Ще се изисква контрол в лицензирани лаборатории. Контролът ще бъде тежък и ефективен, закани се здравният министър д-р Петър Москов.
Ще бъде променен и законът за радиото и телевизията и вече няма да може да се рекламират за деца храни с повишено съдържание на сол, захар и кофеин.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и д-р Москов бяха единодушни, че се облягат на доказано работещ модел с доказано работещи нива на ставките, какъвто е унгарския и не се занимават с това да експериментират на база на модели, които са им хрумнали на тях или на някой друг. А от страните, които са въвели подобни данъчни, фискални, монетарни мерки с цел промяна в начин на хранене, Унгария е най-близка като брой на население икономически и социални показатели.
Д-р Москов съобщи, че цялата медицинска общност стои зад “данък обществено здраве”, както и много неправителствени и пациентски организации. А въвеждането му се обсъжда и с КРИБ, които търсят варианти за по-малко икономически загуби. Водим смислен разговор къде е златната среда - да положим началото на една наистина цялостна кампания за различен начин на живот особено при децата и при младите хора и разбира се това да няма някаква непосилна икономическа цена, поясни той.
„Ще бъдем най-щастливи, ако приходът от този данък е нула, защото тогава ще сме променили начинът си на хранене“, сподели здравният министър.
По данни на СЗО от 2013 г., две години след като Унгария започва облагането, потреблението на опасните за здравето продукти е намаляло средно с 27%, а 20% от потребителите са променили навиците си в резултат на по-голямата информираност след въвеждането му.
Д-р Москов сподели, че очаква подобен спад в потреблението и у нас. Той заяви, че битката за прокарването на данъка няма да е лесна.
"Знам за струпан финансов и лобистки ресурс срещу този данък, не мислете, че сме наивници на средна възраст. Тук е мястото на всеки родител да избере на коя страна застава – здравето на децата ни срещу желанието на определени лобисти да няма промяна. Начинът е да извървим този път заедно, за да имаме по-дълъг живот", посочи той.
„Започваме битката, която няма да бъде лесна, но с подкрепата на обществото ще се справим”, подчертаха двамата министри.
Смъртността на българите в активна възраст е с 50% по-висока от средното в Европа. С тези данни само идиот би спорил, каза здравният министър и допълни, че хората, които умират от сърдечно-съдови заболявания, плащат данъци и от тези данъци лобистите се хранят, бе категоричен здравният министър.

Снимка:  mpes.government.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар