Translate

събота, 10 октомври 2015 г.

Премиерът Борисов пое ангажимент догодина да се осигурят средства за построяване на голяма детска градина на територията на УМБАЛ „Александровска”



На 29.09. т. г. премиерът Бойко Борисов откри изцяло реновираната Клиника по педиатрия на
УМБАЛ „Александровска” – основана през 1905 година.
Опитите на най-старото детско лечебно заведение в страната, с национално значение в областта на детската пулмология и респираторната алергия, да осигурят средства от институциите за реновиране на сградния фонд до 2014г. остават безуспешни. Частичните ремонтни дейности и подмяната на апаратура през годините, са извършвани със  средства на болницата и на дарители.
Сега са ремонтирани  4576 кв.м площ на стойност 2 млн. 276 хил. лева, осигурени от МЗ, Международен фонд "Козлодуй" и собствено участие на болницата. Извършен е цялостен ремонт на стационара с подмяна на покривни конструкции, дограми, стени, тавани, подови настилки, на всички видове инсталации и на част от прилежащото околно пространство. Клиниката е обзаведена изцяло с нови мебели и оборудвана с нова съвременна апаратура от дарители.
Извършена е реконструкция и обзавеждане на кухненските помещения. След ремонта болничните стаи за деца над 2-годишна възраст разполагат със собствен санитарен възел и баня. Физиотерапевтичният сектор е оборудван със салон за дихателна и общо-укрепваща гимнастика.
Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” разполага с 47 легла, разпределени в четири направления - за интензивни грижи, кърмаческо направление и две направления за лечение на остри и хронични респираторни заболявания на деца на възраст от 2 до 18г. За последните пет години в клиниката са лекувани 23 481 деца, а през спешния детски кабинет са прегледани и обслужени 24 047 деца.
Приемиерът Борисов пое ангажимент догодина да се осигурят средства за построяване на голяма детска градина на територията на УМБАЛ „Александровска”, за улеснение на децата на лекарите и професионалисти по здравни грижи, работещи в болницата. Това е един от приоритетите на болничното ръководство, чиято цел е да мотивира повече млади специалисти за кариерно развитие в лечебното заведение и в България въобще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар