Translate

неделя, 25 октомври 2015 г.

Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите: В момента много фирми от сектора правят храни, които нямат покритие с обявената рецептура



Обикновено в изделията има повече консерванти и стабилизатори от обявените на етикета, а
несъответствието се хваща само когато стане инцидент.
„Забележете, че за вредна храна не е определено палмовото масло, както и сирената и кашкавалите, въпреки че те имат по-високо съдържание на сол, особено тези, които се правят от палмово масло. Те изобщо няма да бъдат облагани, защото излаза, че са полезни за здравето на българина”, коментира Кукушева.
Производители на храни, които влагат в продуктите си съставки, вредни за здравето на човека, и не го упоменават на етикета, да могат да бъдат лишавани от свобода. При установяване на несъответствие между технологичната документация на продуктите и съставът им нарушителят боже да плаща финансова санкция, но може да бъде наказан със затвор.
Това ще бъде записано в новия Закон за храните, съобщи Кукушева. В проектозакона е предвижда още отговорност за недобросъвестни производители да бъде търсена и от кметовете на населените места, където се намира дадената производствена база.
Според проф. Донка Байкова, специалист по хранене, диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина”, тестените закуски са се превърнали в рецептурно творение на самозвани пекари, които вкарват в тях много Е-та, неясни добавки, сол, твърди маграрини
и др. Количествата на някои от тези вещества са откровено нездравословни. По думите й "традиционната" българска баница няма да бъде облагана, а само нездравословните банички от определен тип пекарни. Под налога ще попаднат и солетите, например, които по думите и са "само сол".
Според нея, опитът на другите държави показва, че увеличаването с няколко стотинки на чипсове, снаксове, захарни изделия, тестени и сладкарски изделия, съдържащи трансмастни киселини, също енергийни напитки и различни бонбони няма да се отрази толкова на консумацията, но със сигурност би допринесло за повишаване на интереса на производителите да преформулират рецептурите на индустриално произвежданите от тях храни и напитки към по-здравословни съставки.

Снимка:  purvite7.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар