Translate

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Национална пациентска организация представи проект за изграждане на първия по рода си Национален пациентски център



По време на специалното събитие, което се състоя в бъдещата сграда на Центъра на ул.
„Васил Петлешков“ №41 и в присъствието на г-жа Йорданка Фандъкова и кмета на Община Подуяне – г-жа Ева Митова, бяха представени визуализации на идейния проект, както и основните дейности, които ще се развиват в него.
Националният пациентски център в България ще бъде изграден по европейски модел, като в ЕС вече има изградени два подобни центъра – в Холандия и Швеция.   
Част от дейностите, които ще се развиват в центъра, ще бъдат свързани с: повишаване здравната култура на българското общество; интеграция на хората с увреждания; популяризиране на България като дестинация изследвания, ранна диагностика и лечение на социално-значими заболявания; подобряване на здравните политики в страната; изпълнение на европейски програми и проекти; предоставяне на разнообразни социални услуги за уязвими групи от обществото.
В центъра ще бъдат изградени: спортни площадки за хора със специални потребности; център за семинари и обучения; здравен информационен център; специализирана здравна библиотека; център за развитие на здравния туризъм в страната; център за защита правата на пациентите; социален център за обмен на употребявани медицински помощни средства и предоставяне на палиативни и домашни грижи.
Здравният министър д-р Петър Москов изпрати специален поздравителен адрес, в който приветства инициативата и изрази надежда, че този проект ще допринесе за осигуряването на по-качествени комплексни здравни и социални услуги и ще подобри здравната грижа за всички граждани.
Председателят на Български лекарски съюз д-р Венцислав Грозев връчи специален плакет като израз на признание и уверение, че заедно с пациентските организации ще работят за решаването на проблемите в българското здравеопазване. Значението на съвместната работа между съсловните организации и пациентската общност подчертаха и зам.-председателят на Български фармацевтичен съюз г-н Тодор Найденов и г-жа Милка Василева – председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.
Г-жа Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК, заяви, че Националният пациентски център е мечтата на българските институции, които винаги са искали в България да се предлага комплексно и качествено обслужване на пациентите. „Ние ще бъдем Ваш партньор и ще бъдем на разположение с целия капацитет от информация, с който разполагаме“, добави тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар