Translate

събота, 17 октомври 2015 г.

Татяна Лолова призова родителите да ваксинират своите момичета срещу рака на маточната шийка



Раците са вкусни за ядене, но раковите заболявания са страшни, ако навреме не се вземат мерки

Една от най-обичаните и популярни актриси Татяна Лолова, която само преди дни даде
началото на тържествата по случай 100-годишнината на българското кино в Българския културен институт във френската столица, взе участие като „студент по медицина” в проведения форум, посветен на ваксинопрофилактиката.
Великолепната Лолова, която събира в себе си обичта на няколко поколения българи, както с драматични, така и с комични роли в киното, театъра, радиото и телевизията, с невероятното си чувство за хумор сподели, че и тя понякога се присъединява към възрастните хора, макар, все още  млад студент по медицина, които се ваксинират срещу грип, защото по думите и - много по-добре е или изобщо да не го пипнеш или ако хванеш грип да го изкараш по-леко и без тежки усложнения.
Тя отправи апел към родителите да ваксинират своите 11-14 годишни момичета срещу рак на шийката на матката (РМШ), тъй като във всички държави с действащи програми за първична и вторична профилактика на това заболяване се наблюдава категорична тенденция за намаляване на заболеваемостта.
Участващите специалисти във форума допълниха, че поставена преди започването на полов живот ваксината предпазва практически на 100% от заразяване с онкогенен човешки папиломен вирус (HPV), отговорен за около 70% от случаите на РМШ, а общата ефикасност срещу развитието на предраково състояние надвишава 90%.
Примата на смеха и драмата каза в заключение, че колкото и вкусни да са раците за ядене, толкова са животозастрашаващи като заболяване, ако навреме не се вземат мерки. Трябва да се възползваме умно и решително от ваксините, тъй като те запазват живота и поддържат здравето, както на децата, така и на възрастните хора, подчерта  емблематичната Лолова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар