Translate

понеделник, 26 октомври 2015 г.

За първи път Турция организира балкански международен филмов фестивал



Целта е да се създаде културен мост между балканските страни, да се развият добрите
взаимоотношения между тях в направление „Кино”, да се сключват споразумения за съвместни копродукции между балканските страни, да има обмен на национални филмови седмици, срещи и дискусии на кинематографисти от региона, а фестивала да стане традиция.
Независимо, че е заявен като балкански филмов фестивал интерес към него проявяват и други държави. И за в бъдеще една от вечерите ще бъде посветена на конкретна балканска страна. Началото поставя Румъния, която ще разкрие в 5 филма най-характерното за страната си като начин на живот примерно. От догодина с Румъния ще започне и проект за дискусии между професионалисти, които в последствие ще се публикуват като учебници за киноучилищата.
Във фестивала, който ще се проведе от 20 - 26 ноември т.г. в Одрин,
общо участват 426 филма, от които 33 турски, 183 международни 92 късометражни.
По време на фестивала ще се проведат и музикални вечери, изложби на турското кино, фотографии и плакати от 1914 г. до сега и др. Ще бъдат представени още документални и късометражни филми. Ще има и вечер на световната панорама на киното, в която ще бъдат показани филми наградени в други кинофестивали. Ще бъдат показани още и филми на ужасите. Особено внимание ще бъде отделено на децата и на младите в киното - с прожекции на филми за малките и семинар за снимане на късометражни филми. Специални прожекции ще има за незрящите със звукови елементи и говор,а за хората с увреден слух със  жестомимичен превод.
Проявите ще бъдат в две кинозали, в културния център в Одрин и в околните градове Къркларели и Текирдаг, където ще се проведат на открито – на специални исторически места. Специални прожекции ще има и за незрящи и за хора с увреден слух.
Филмите, които ще се състезават за наградния фонд – 10 пълнометражни и 10 късометражни, ще бъдат оповестени на пресконференция в Истанбул на 13 ноември, когато ще бъдат съобщени и имената на участниците в журито. Инициаторите "издадоха" само, че председателят е известен френски режисьор. Гръцки оператор и актьор - световна звезда, също са сред именитите кинематографисти, които ще определят победителите.
Голямата награда е статуетка „Слънчоглед” - символът на Тракия.
Втората награда е огледална метла. Тя като културно-исторически символ на Турция е и на фестивалния афиш.
За метлата организаторите разказаха интересна легенда, разкриваща взаимоотношенията между снаха и свекърва в турския дом, а именно - снахата гледала в огледалото и когато мислела, че свекървата, контролираща я непрекъснато също, чрез огледалото, не я вижда бързо замитала боклука под чергата.
За награда ще се състезават 10 пълнометражни и 10 късометражни филма.
Българските филии са четири - "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, "Жената на моя живот" на Антоний Дончев, "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев и "Българска рапсодия" на Иван Ничев

Няма коментари:

Публикуване на коментар