Translate

събота, 10 октомври 2015 г.

Първа САГБАЛ „Св. София“ реализира успешно проект по JESSICA за близо 600 хил. лв.



В болницата въведоха за пръв път в България мобилно приложение за дистанционен достъп на лекарите до медицинската информация за пациентите им


Проектът е за „Подобряване на социалната инфраструктура и качеството на медицинските
услуги в „Първа специализирана акушеро - гинекологична болница за активно лечение “Света София“ ЕАД, чрез извършване на ремонтни дейности в сектор „Операционни зали“ и закупуване на нова медицинска апаратура“.
Целта е осигуряване на адекватна, ефективна, висококачествена специализирана медицинска дейност, чрез подобряване на материалната база. С реализирането на проекта се достигат европейските стандарти за компетентна и качествена анестезиологично-реанимационно лечебна и консултативна помощ на акушеро-гинекологичните звена.
Стойността на проекта е близо 575 хил. лв. Те са предоставени под формата на заем по инициативата JESSICA, от които близо 50% са средства, предоставени от Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г  - от Европейски фонд за регионално развитие – 35920 лв., от националния бюджет на Република България – 203 544 лв. и от Фонд за устойчиво градско развитие на София – ФУГРС ЕАД – 239 464.22 лв.
В рамките на проекта е извършен ремонт на Отделението по анестезиология и интензивно лечение, Операционния блок, коридора и фоайето на първия етаж на лечебното заведение, както и на козирката на входа на болницата. Закупени са 2 ултразвукови и един наркозен апарат.
За пръв път в България бе представен и пилотен проект за осигуряване на дистанционен достъп на лекарите до медицинската информация на пациентите им, съхранявана в болничния софтуер – история на заболяването, лабораторни изследвания, прилагано лечение и др.
Достъпът е възможен, чрез специално разработено мобилно приложение от VIVACOM, което позволява на медиците да се свързват с болничната система чрез таблет. Така, благодарение на приложението и защитената 3G среда на телекома, която гарантира сигурността на данните, лекарите могат да наблюдават и управляват дистанционно лечението на пациентите си, както и да взимат необходимите решения на време. Новаторското решение ще спомогне също за улесняване на административното и финансово управление на общинската болница. То осигурява прозрачност и възможност за контрол в реално време върху приходите и разходите на заведението от страна както на лекарите и ръководството, така и на Столичната община.
--------
Иновативната технология е резултат на успешното партньорство между Първа САГБАЛ „Св. София“, VIVACOM, разработчика на болничния софтуер - ГАМА Консулт и доставчика на специално пригодените 20 таблетa – Huawei.


Няма коментари:

Публикуване на коментар