Translate

неделя, 8 ноември 2015 г.

Доц. д-р Мария Папазова: Без В12 сме податливи на ракови заболявания



Една цигара изгаря целия витамин С в организма

Национално проучване „За нашето здраве” през септември 2015 г. даде представа за общия здравословен статус на българина, как живее и от какво се оплаква. То установи, че най-често българинът се оплаква от отпадналост, умора, липса на енергия (37,6%), от
нервност, раздразнителност и безсъние (33,8%), от проблеми със зрението (32,3%), със ставите (31,4%), със стомаха, храносмилането и черния дроб (21,8%), от мускулни схващания (20,2%), отслабен имунитет и чести простудни заболявания (19,1%), проблеми с коса, кожа и нокти (18,6%), със сърце и високо кръвно (18,4%), памет и концентрация (14,2%).  Удивителното е, че 60% от българите се смятат за здрави, а 12% от хората над 65 г. твърдят, че никога не са боледували.
Резултатите коментира доц. Мария Папазова от Института по невробиология на БАН.
-Доц. Папазова, какви са тези 12% от българите над 65 г., които никога не са боледували?
-Тези хора са поели лична отговорност за здравето си. Те са превърнали храненето, спортуването и почивката в религия, за да елиминират стресовите фактори. Тепърва като нация ще се учим на това, защото други статистики ни нареждат на първите места по заболеваемост. Разгледах внимателно резултатите от проучването и ми направи впечатление ниския процент на сърдечносъдови оплаквания, както и това, че 60% се чувстват здрави. Но сърдечносъдовият проблем е латентен и много често безсимптомен. Тези хора ще разберат, че са болни, уви чак в реанимация с инсулт или с инфаркт. Идеята е да не стигаме дотам, а да заложим на профилактика.
-Одобрявате ли закона за вредните храни с наднормено съдържание на захар и сол?
-Твърдо съм „за”. Преди 20 години всеки си мислеше, че като отиде в магазина, там има едни хубави храни, които едни много добри хора са направили за него. И аз мислех така. Шокирана съм от твърението на един финансист, че няма научни проучвания за това как храната влияе на здравето. Още Хипократ е казал, че храната трябва да е лекарство. В Руската академия на науките от 45 г. е разработен нов клон на науката между диететиката и фармацията, наречен микронутриентология. Създават се хранителни добавки според чисто научни принципи, защото се знае много точно във връзка с кои екологични драми от какво има нужда човечеството.
Българинът трябва да разбере кои са отровните храни, защото „отровително-вкусовата промишленост” е ежедневие. Но дори и най-добрата храна идва от една провалена почва и затова трябва задължително да консумираме хранителни добавки. Не може да попълваме клетъчните дефицити с бедното съдържание на храната. Една салата и два-три плода на ден не са достатъчни. Трябват концентрирани хранителни добавки.
Докато българския народ не се научи кое е лекарство и кое медикамент ще боледува. Медикаментът спасява живот, потиска драстична симптоматика, но не лекува. Пациентка ми казва: „Аз вече 46 години си лекувам кръвното”. Че аз излекувах моето високо кръвно за 45 дни! Само че ядох здравец, защото навремето не бях чувала за хранителни добавки, научих се да пия вода и започнах да плувам по-често.
-Ако не знаем какъв е точно нашият дефицит – например на желязо или на витамин В12, как да си дозираме добавките?
-Независимо каква е концентрацията на хранителната добавка, при дефицит например на желязо, организмът ще усвои само толкова, колкото му е нужно, за да функционира нормално. Всичко ненужно се изхвърля с отделителната система. Това е медицински факт. Затова няма риск от предозиране или от увреждане на организма. А В12 е водноразтворим витамин, който се изпикава за 24 часа.
Що се отнася до медицинските изследвания за дефицит на В12, в света е приета долна граница от 200 пикограма. Но новите проучвания показват, че това ниво на В12 в организма означава злокачествен дефицит. Човечеството страда масово от дефицит на В12, който дава завоалирана патология, винаги облечена в погрешна диагноза, защото в медицината не сме научени да мислим за този дефицит. Той е причина за погрешна диагноза множествена склероза, Алцхаймер, всякаква детска патология, диабетна полиневропатия. Този витамин е нужен за обмяната на ДНК във всяка клетка и за обмяната на мазнините. Имаше мит, че В12 бил канцерогенен. А истината е, че при дефицит на В12 сме податливи на ракови заболявания.
-От каква възраст трябва да започнем да приемаме хранителни добавки, щом всички имаме нужда?
-От утробата. Бременната залага здравето на детето си. Трябва да се започне от витамини, минерали и антиоксиданти. Моите проблеми започнаха след две прекрасни бременности. Зъбите ми започнаха да се рушат, ноктите да се чупят. Слава Богу, в Европейския съюз всяка интелигентна жена, не само при планирана бременност, взема фолиева киселина. Но по време на бременност трябва да се приемат задължително още витамин В6 и В12. Иначе не са редки дефектите в невралната тръба на детето, дермоидните кисти, вродените малформации, забавеното умствено развитие.
Дефицитът на В12 рефлектира в аутизъм, в хиперактивност и в умствено изоставане на детето. За да се развива детския мозък, трябват 1000 пикограма В12 концентрация в кръвта. За децата тя е доста по-висока. За възрастните трябва да е от 500 нагоре. Дневните дози за попълване на дефицити са поне от 5000 пикограма В12, защото голяма част от витаминът няма да се усвои.
-Може ли да разчитаме на добавки да тушират вредата от цигарите?
- На пушачите може да помогнат огромни дози витамин С, защото само първата цигара им изяжда съдържанието на витамин С в организма. А без него няма регенерация на съединителната тъкан. Пушачите задължително трябва да консумират добавки – витамини и минерали.
-Има ли разлика в усвояването на синтетичните и на натуралните добавки?
-Хранителните добавки трябва да са натурални и производителите им претендират за това. В аптеките обаче отколе се продават синтетични комбинации на витамини и минерали. Никога няма да ги препоръчам на хората, защото дълго ги пих и нямаше никакъв ефект. Когато в лаборатория се синтезират аналози на витамините и минералите, се получава изомер, който не съществува в природата. Витамин С в грейпфрута не е аскорбиновата киселина в синтетичната таблетка.
Синтетичните витамини се усвояват до 10%, защото организмът веднага разбира, че са синтетични. Освен това те дразнят лигавицата на стомаха и червата. 
-Няма ли опасност от предозиране?
-Клетките ни са толкова гладни, че имате нужда да приемате добавки години наред преди да компенсирате дефицита. Пия добавки от 18 години, а преди 4 г. увеличих дозите и разнообразих гамата. Взимам по 5-6 хранителни добавки наведнъж и соли на Шуслер, но едва преди месец забелязах, че спряха да се чупят ноктите ми. Ние сме с толкова изчерпан ресурс от витамини и минерали, защото стресът го изсмуква.
Организмът е създаден като една добре балансирана система, имаща самоцелебен механизъм на всички нива. Но той трябва да се подхранва. Трябва да асистираме доброволно на здравето си, за да не дойде болестта.   
-Трябва ли да се почива от хранителни добавки?
-Вземам ги ежедневно и непрекъснато, без почивка. Дори когато през лятото минавам само на диня и на прочистващи организма смеси, продължавам да си взимам минерално-витаминните добавки. Те държат организма в нормален режим на работа.
---


Атеросклероза и остеопороза се профилактират с добавки
Ако един орган не се кръвоснабдява добре, ако съдовете са запушени, ако сме склонни към образуване на тромби, това е резултат не от холестерола, а от високия хомоцистеин, който е следствие на ниския В12. Фолиевата киселина и В12 са бодигардовете за правилна обмяна на сяросъдържащите аминокиселини. А ако хомоцистеинът е висок, може да доведе дори до остеопороза. При мене дойде пациентка на 37 г. с остеопороза, с кости като на 80-годишна. Неслучайно тя имаше дефицит на В12

Стресът заключва клетката
Стресът се записва в клетъчната памет и постепенно клетката се заключва и дехидратира. Не може да влязат хранителните вещества от кръвта и да излязат токсините. Настъпва процес на вътреклетъчна ацидоза – подкиселяване и възпаление. При болест на ниво клетка винаги имаме заключена, стресирана клетка с минерален дисбаланс и с възпаление. Добавките са генералният план за здраве на човечеството. Без тях клетките ни са гладни. Хранителните добавки са предназначени точно за клетъчно хранене. Само те могат да отключат клетката.


Мара Калчева
В. „Доктор”

Няма коментари:

Публикуване на коментар