Translate

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването: През 2016 г. държавата реално ще вкара в бюджета на НЗОК само 85 млн. лв.



Парите от здравни вноски постъпват в бюджета на НЗОК и те нямат нищо общо с държавния
бюджет. От 2010 год. до сега трансферът от държавния бюджет към здравната каса остава като процент на едно и също ниво, през всичките години.
Общо разходите за здравеопазване у нас са около 6,4 млрд. лв., от които публичните разходи са близо 3,2 млрд. лв., а останалите се доплащат от джоба на пациентите.
Същевременно 50% от общите разходи отиват за заплати на работещите в здравния сектор, върху които има 10% Данък общ доход т. е.около 320 млн. лв. приход за държавния бюджет. Останалите пари отиват за стоки и услуги, които пък се облагат с 20% ДДС или в бюджета на държавата влизат още 640 млн. лв.
С други думи общата сума, която се връща в държавния бюджет, през данъците, възлиза на близо 960 млн. лв.
За 2016 година трансферът на държавата в бюджета на здравната каса ще бъде в размер на 1,045 млрд. лв. От тази сума като извадим 960 млн. лв. излиза, че държавата ще вкара в бюджета на  НЗОК едва 85 млн. лв или 0,39% от държавния бюджет. Т.е държавата въобще не е отделяла повече пари за здравеопазване.
Разходите от държавния бюджет могат да бъдат сведени до нула, ако държавата, за деца и пенсионери, заплаща на 100% здравната вноска и ако
прокурори, съдии, следователи, военни и държавни служители сами започнат да си я плащат.
Правилният път е именно този – да се намалява трансфера от държавния бюджет и категориите осигурявани за негова сметка.
Това решение обаче трябва да предшества бъдещата демонополизация на НЗОК, тъй като е необходимо тези служители да имат индивидуални партиди в застрахователните дружества.
Лечебното здравеопазване в никакъв случай не бива да се разглежда като тежест на държавния бюджет. То може да генерира приходи и да стане структуроопределящо за икономиката на страната. Ако добре се управлява здравната система и не и се пречи да се развива. 

Снимка: viaranews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар