Translate

понеделник, 30 ноември 2015 г.

Светът е на крачка от това да спре ХИВ епидемията до 2030-та година



Според Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) в следващите петнайсет години в световен мащаб ще бъдат предотвратени 28 милиона новооткрити случаи на ХИВ инфекцията и 21 милиона смъртни случаи в следствие на СПИН.
Всичко това е възможно, благодарение на координираните усилия между държавите, на скрининговите програми и на все по-големия достъп до съвременно лечение.
Носителите на ХИВ инфекция у нас официално са 2 169 лица. Новооткритите случаи тази година са 126. 90% от тях са се заразили по сексуален път. Към 30 юни 2015 г. общо 1017 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 774 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. Комбинираната терапия и нейния мониторинг за  всички нуждаещи се лица, живеещи с ХИВ/СПИН в България, се осигурява от МЗ независимо от техния здравно-осигурителен статус.
„Лечението в световен мащаб е стигнало такова ниво, че спокойно можем да наредим ХИВ инфекцията до останалите хронични заболявания. Хубавото е, че България не остава по-назад от тези тенденции и ние осигуряваме на пациентите терапия, каквато предоставят и развитите държави“, казва проф. Татяна Червенякова – изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" (Инфекциозна болница – София).
------
В навечерието на Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН – 1 декември СЗО анонсира новата си стратегия за елиминиране на епидемията от ХИВ в световен мащаб и излезе с три основни препоръки:
-Незабавна терапия за всички носители на вируса, независимо от това в каква фаза е заболяването, тъй като последните проучвания показват, че пациентите, които са на терапия на практика са неинфекциозни и не разпространяват инфекцията сред партньорите си;
-Подобряване на превенцията на ХИВ/СПИН и употребата на т. нар. предекспозиционна профилактика (PrEP). При нея се използват някои от наличните медикаменти за лечение, които обаче се прилагат при здрави хора, изложени на значителен риск от инфектиране с ХИВ. Франция е първата държава в Европа, която официално въведе предекспозиционната профилактика за своите граждани преди няколко седмици;
-Елиминиране на епидемията от ХИВ, като част от програмата на ООН за устойчиво развитие, до 2030 г. и намаляване на новите случаи на заразяване с допълнителни 75% до 2020 г. През следващите 5 години се цели 90% от хората, живеещи с ХИВ да бъдат наясно, че са инфектирани, 90% от тях да бъдат включени на антиретровирусно лечение и 90% от хората на антиретровирусно лечение да бъдат с неоткриваеми стойности на вируса в кръвта.
У нас все още използва старите принципи за започване на терапия при пациенти с ХИВ. Поради това десетки пациенти чакат месеци и дори години, за да отговорят на критериите за започване на лечение. По този начин те не само рискуват влошаване на собственото си здраве, но и могат да разпространят инфекцията към други.
Национална пациентска организация инициира разговори с Министерство на здравеопазването и получи уверение, че в най-кратки срокове тези критерии ще отпаднат и България ще се нареди сред държавите, които са възприели новите принципи на СЗО и на международните експерти по ХИВ и СПИН за незабавно започване на терапия при всички пациенти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар