Translate

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Патолозите у нас са само 90 - броят им драстично намалява



 Няма и достатъчно медицински лаборанти в патологоанатомичните структури.
Статистиката е тревожна, тъй като 20% от патолозите са в пенсионна възраст или в предпенсионна възраст. Едва 30 са лекарите специализанти в момента. Но тенденцията е веднага след завършването си да заминат да работят извън страната.
Никой не иска да се занимава с патология, защото това е трудна, отговорна и ниско платена професия, коментира доц. Анна Михова, национален консултант по обща и клинична патология.
По думите и медицинският стандарт „Клинична патология”, който бе наскоро обновен, съгласно действащите международни стандарти, поради липса на финансиране на определени процедури или поради неадекватно финансиране на болничните разходи за патоморфологична диагностика е невъзможно да бъде спазван, за което са алармирани - министърът на здравеопазването, председателят на парламентарната здравна комисия, управителят на НЗОК и председателя на БЛС.
При общо 325 регистрирани болници у нас на едно лечебно заведение се падат по 0,26 патолози, като повечето от тях се налага да работят на няколко трудови договора. Слабата връзката между патолозите и другите специалисти на болнично ниво на практика пречи на нормалния работен процес. А липсата на мултидисциплинарен подходи и достатъчна комуникация с лекуващите лекари води до забавяне и оскъпяване на патоморфологичната диагноза, носи и по-висок риск от поставяне на грешни диагнози при пациентите.

Снимка:nakratko.bg
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар